AcasăȘTIRI EXTERNE“Furnicile” chineze, pe lista neagră a SUA

“Furnicile” chineze, pe lista neagră a SUA

Departamentul de Stat al Statelor Unite a propus Casei Albe să plaseze gigantul de plăți Ant Group pe o listă neagră de companii chineze.

Administrația Trump încearcă să transmită un mesaj pentru a descuraja investitorii americani să participe la oferta publică a Ant Group, simultan la Shanghai și Hong Kong, operațiune care ar putea ajunge la 35 miliarde de dolari (29,8 miliarde de euro). Partea din Hong Kong a IPO este sponsorizată de China International Capital Corp, Citigroup, JPMorgan și Morgan Stanley. Credit Suisse lucrează ca un coordonator global comun. Este implicat și Goldman Sachs. Cu toate acestea, aprobarea IPO a fost amânată. Reuters a raportat că autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China analizează un potențial conflict de interese în listarea de acțiuni planificată de Ant. Aplicația de plată mobilă Alipay, care conduce strategia comercială Ant Group, nu este în prezent disponibilă pentru consumatorii americani din Statele Unite, dar oficialii administrației Trump se tem că guvernul chinez ar putea accesa date bancare sensibile aparținând viitorilor utilizatori americani.

Influentul Comitet pentru investiții străine din Statele Unite (CFIUS), responsabil pentru acest tip de fișiere sensibile, a blocat în 2018 un plan de cumpărare de către Ant Group a companiei americane de transferuri de bani Moneygram, invocând riscuri pentru securitatea națională. Într-o declarație recentă, Ant Group a subliniat că a desfășurat doar 5% din activitățile sale în afara Chinei. “SUA abuzează de conceptul de securitate națională și puterea sa națională de a asupri țările străine. Aceasta este o practică de intimidare. China va continua să ia măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian. Ant este compania dominantă din China pentru plăți mobile, oferind împrumuturi, plăți, asigurări și servicii de gestionare a activelor prin intermediul aplicațiilor mobile. Ant Group este deținut în proporție de 33% de Alibaba și controlat de fondatorul Alibaba, Jack Ma.

author avatar
Radu Jacotă Redactor