AcasăȘTIRI EXTERNEFuneraliile Reginei Elisabeta a II-a. Imagini LIVE de la Londra/ Regele Charles...

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Imagini LIVE de la Londra/ Regele Charles i-a adus un omagiu mamei sale – VIDEO

(sursa foto: The Royal Family /Twitter)

Zi grea pentru Familia Regală și pentru britanicii care deplâng moartea Reginei. Luni vor avea loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, monarhul care a condus Regatul Unit vreme de 70 de ani. Lumea întreagă urmărește imagini în direct de la Londra. Lideri politici și membri ai familiilor regale vor fi prezenți la ceremonialul de la Westminster Abbey.

UPDATE ora 17.00: Regele Charles al Marii Britanii i-a adus un omagiu mamei sale, Regina Elisabeta, printr-o scurtă scrisoare scrisă de mână, pe care a așezat-o pe sicriu. „Cu iubire și devotament, Charles R”, scria pe bilet.

UPDATE 16.50 Sicriul cu rămăşiţele reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este transportat pe un dric de la Arcul Wellington din Hyde Park din Londra la Castelul Windsor.

Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a ajuns la Shaw Farm Gate din Albert Road, Windsor. Urmează o slujbă la Capela St George.

Update 15.45. Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a a fost depus într-o mașină funerară și va părăsi Londra în direcția castelului Windsor. Prințesa Anne, fiica reginei, se află în mașină cu sicriul.

Update 15.35. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Wellinton Arch. Întreaga procesiune s-a oprit.

Update 14.42. Chiar înainte de sosirea sicriului reginei Elisabeta a II-a la Westminster Abbey, unui ofițer de poliție i s-a făcut rău și s-a prăbușit. Acesta a trebuit să fie ulterior evacuat pe o targă.

Update 14.26. În fața credincioșilor și a familiei regale, sicriul reginei Elisabeta a II-a a fost scos din catedrala Westminster Abbey după o ceremonie care a durat o oră. Afară, sicriul este preluat de cei 142 de marinari. Începe o nouă procesiune către Wellington Arch din Hyde Park Corner, în centrul Londrei. Aceiași marinari vor depune trupul neînsuflețit al reginei pe caleașcă în sunetul ceasului cu clopot din turnul Big Ben și al salvelor de tun.

Update 13.34. Cântecele intonate de corul catedralei Westminster „au fost selectate pentru importanța lor deosebită pentru Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a”, se arată într-un tweet al abației. Printre ele, „The Lord’s my shepherd”, cântat la nunta reginei și a ducelui de Edinburgh în Westminster Abbey în 1947, și „O taste and see” compus de Ralph Vaughan Williams pentru încoronarea reginei în 1953.

Update 13.11. Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a a ajuns la catadrala Westminster Abbey, salutat de marinari și soldați. Sicriul a fost adus pe ușa de vest, urmat de cei patru copii și de trei nepoți ai săi. Prințul William, îmbrăcat în uniforma Royal Air Force, este alături de fratele său Harry.

Update 12.50. Sicriul Elisabetei a II-a a părăsit Westminster Hall pentru a se îndrepta spre catedrala Westminster Abbey. Este drapat cu steagul regal pe care sunt așezate coroana, sceptrul și globul imperial. Un buchet de flori roz este, de asemenea, așezat pe sicriu.

Update 12.46. Regele Charles al III-lea a ajuns la Westminster Abbey într-o mașină neagră, decorată cu steagul Casei Regale. Alături de el, fiul său cel mare, prințul William. Câteva minute mai târziu, au sosit nepoții reginei. Într-o altă mașină, și-a făcut intrarea și noua prințesă de Wales, Kate, însoțită de cei doi copii mai mari ai săi, George și Charlotte. Regina consoartă, Camilla, îi urmează. Harry a sosit mai devreme fără soția sa Meghan și copiii lor.


Update 12.24. Mai mulți foști premieri britanici au ajuns la Westminster Abbey, pentru a asista la ceremonie. E vorba despre Theresa May, Tony Blair, precum și despre Boris Johnson.

De asemenea, au ajuns și John Major, Gordon Brown și David Cameron, potrivit BBC.


Update 12.14. Președintele SUA, Joe Biden, însoțit de soția sa Jill, a sosit la Westminster Abbey.

Update 12.10. Liderii mondiali își ocupă locurile în Westminster Abbey. Emmanuel Macron, președintele Franței, a sosit recent, însoțit de soția sa, Brigitte.

Update 12.05. Primele clopote ale zilei au început să se facă auzite pentru regretata Regină la Westminster Abbey. Acestea se vor face auzite la fiecare minut înainte de înmormântare.

________________________________________

Doi dintre copiii Prinților de Wales ar urma să participe la funeraliile străbunicii lor.

Prințul George (9 ani) și Charlotte (7 ani) se vor număra printre cei 2.000 de invitați care vor fi prezenți la înmormântarea Reginei, titrează BBC. Prințul George și sora sa vor lua parte la o procesiune cu Familia Regală, și vor merge în spatele sicriului străbunicii lor la intrarea în Westminster Abbey.

Regele Charles al III-lea va conduce procesiunea, având-o alături pe soția sa, Camilla. Prințul și Prințesa de Wales, William și Catherine, vor merge înaintea lui George și a lui Charlotte. Le vor urma Harry și Meghan, Ducele și Ducesa de Sussex.

Funeralii de stat la Westminster Abbey

Ceremonia de înmormântare începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi, printre care sute de demnitari străini şi capete încoronate, potrivit Agerpres.

Printre președinții care vor fi prezenți, luni, la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, ce vor avea loc la Westminster Abbey, în Londra, se va număra și Klaus Iohannis. Totodată, la ceremonial vor fi prezenți și Custodele Coroanei, Margareta, și soțul său, Principele Radu.

La încheierea slujbei de la abație se vor păstra două minute de reculegere la nivel național, iar apoi se va intona imnul „God Save the King”. După o procesiune în centrul Londrei, sicriul va fi dus la Castelul Windsor, unde Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea.

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de domnie. Suverana și-a găsit sfârșitul la Castelul Balmoral, în Scoția.

Știre în curs de actualizare!

author avatar
Andrei Coman