AcasăȘTIRI EXTERNEFumatul devine infracțiune din 2025. Nu se va mai putea cumpăra...

Fumatul devine infracțiune din 2025. Nu se va mai putea cumpăra niciodată tutun în mod legal

fumatFumatul devine infracțiune din 2025. Nu se va mai putea cumpăra niciodată tutun în mod legal

Noua Zeelandă va interzice vânzarea de ţigări pentru generaţiile viitoare, în contextul în care ţara îşi propune să elimine fumatul până în 2025, a anunţat joi guvernul. Astfel, persoanele cu vârsta de până la 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal.

Noua lege urmează să treacă prin procesul legislativ. Este una dintre cele mai dure abordări din lume pentru reducerea deceselor cauzate de fumat, potrivit The Guardian. Noua legislație înseamnă că vârsta legală pentru fumat va crește în fiecare an, pentru a crea o generație de neozeelandezi fără fumat, a declarat joi ministrul asociat al Sănătății, dr. Ayesha Verrall.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, aşa că vom transforma în infracţiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat către noile generaţii de tineri”, a declarat ea. Oamenii vor putea cumpăra doar produse din tutun cu un nivel foarte scăzut de nicotină şi mai puţine magazine vor putea vinde produse din tutun. Vor fi adoptate, de asemenea, măsuri practice de sprijin pentru fumători, a mai precizat Verrall.

„Împiedicarea oamenilor să înceapă să fumeze şi sprijinirea celor care fumează pentru a se lăsa înseamnă că acoperim ambele capete ale spectrului”, a spus ministrul. Potrivit noii propuneri de lege, vânzarea de ţigări către persoanele cu vârsta de până la 14 ani va deveni ilegală, iar interdicţia va rămâne în vigoare pentru tot restul vieţii persoanei respective.

Fumatul, scos în afara legii

Aceasta înseamnă că în 2073, unei persoane în vârstă de 60 de ani i se va interzice să cumpere ţigări, în timp ce unei persoane în vârstă de 61 de ani i se va permite să facă acest lucru.

Autorităţile sanitare din ţară spun că patru din cinci neozeelandezi care fumează încep să fumeze până la vârsta de 18 ani şi 96% până la vârsta de 25 de ani. Împiedicând o generaţie să se apuce de fumat, acestea speră să evite aproximativ 5.000 de decese care pot fi prevenite în fiecare an. Ratele zilnice de fumat din Noua Zeelandă au scăzut de-a lungul timpului – până la 11,6% în 2018, de la 18% cu un deceniu mai devreme. Dar ratele de fumat pentru Maori și Pacifika au fost mult mai mari – 29% pentru Maori și 18% pentru Pasifika.

author avatar
Andreea Vlad