AcasăȘTIRI EXTERNEFugarul Julian Assange, lăsat fără cetățenia ecuadoriană

Fugarul Julian Assange, lăsat fără cetățenia ecuadoriană

Julian AssangeFugarul Julian Assange, lăsat fără cetățenia ecuadoriană

Ecuador a revocat cetățenia lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks care se află în prezent într-o închisoare britanică. Aceasta îi fusese acordată în ianuarie 2018, pe când se afla în Ambasada Ecuadorului de la Londra.

Sistemul de justiție al Ecuadorului a notificat oficial australianul cu privire la nulitatea naturalizării sale într-o scrisoare care a venit ca răspuns la o cerere depusă de ministerul de externe al țării sud-americane.

Ecuadorul a invocat econcordanțe, diferite semnături, taxe neplătite și eventuale documente modificate în scrisoarea sa de naturalizare. Avocatul lui Julian Assange, Carlos Boveda, a declarat pentru Associated Press că decizia Ecuadorului a fost luată fără un proces corespunzător și că Assange, australian de naștere și în prezent încarcerat în Regatul Unit, nu va fi permis să apară în acest caz.

“La data la care a fost citat ca fiind privat de libertate și cu o criză de sănătate în centrul privării de libertate în care a fost deținut”, a declarat Poveda, adăugând că intenționează să conteste decizia și va caută clarificări. “Mai mult decât importanța cetățeniei, este vorba de respectarea drepturilor și respectarea procedurilor legale în revocarea cetățeniei”, a adăugat acesta.

Cetățenia, revocată după doi ani și jumătate

Assange a primit cetățenia ecuadoriană în 2018 ca parte a încercării președintelui ecuatorian Lenin Moreno de atunci de a-l scoate din ambasada țării sale din Londra, unde Assange a rămas timp de șapte ani pentru a evita arestarea, potrivit The Guardian.

Ministerul de Externe al Ecuadorului a declarat că decizia, luată de Curtea de Contencios Administrativ Pichincha, a fost luată „în mod independent și a urmat procesul legii într-un caz care a avut loc în timpul guvernului anterior și a fost ridicat de același precedent guvern.”

Julian Assange, în vârstă de 50 de ani, se află în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra de când a fost arestat în aprilie 2019 pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale, în 2010.

author avatar
Andreea Vlad