AcasăȘTIRI EXTERNEFuga de sancțiuni. Rușii se înghesuie în Dubai

Fuga de sancțiuni. Rușii se înghesuie în Dubai

Oameni de afaceri, antreprenori, avocați, artiști… tot mai mulți ruși se stabilesc în Dubai. Afectați de sancțiunile legate de invazia armatei lui Putin în Ucraina, aceștia sunt bineveniți în bogatul emirat din Golf în căutare de expatriați bogați.

La IFZA, una dintre numeroasele zone libere create pentru a atrage investiții străine, „numărul antreprenorilor și start-up-urilor ruși a crescut de zece ori față de anul trecut”, spune directorul executiv Jochen Knecht.

„A început cu companii de tehnologie, companii de software. Acum găsim tot felul de firme, galerii de artă, revânzători, furnizori de piese de schimb”, enumeră el.

Companiile „vin cu angajați, închiriază birouri și depozite”, adaugă acest expatriat din Dubai, unul dintre cele șapte emirate care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite.

Sugrumați de sancțiunile economice impuse Moscovei, liderii de afaceri sunt seduși de nodul de afaceri și financiar, cu taxare avantajoasă, al Dubaiului, dar și de neutralitatea afișată de țară față de conflictul ucrainean.

„Investitorii ruși sunt bineveniți”, insistă Kneth, într-o țară de nouă milioane de locuitori cu 90% străini, majoritatea muncitori slab calificați din Asia. Dubai caută, de asemenea, să atragă investitori în mijlocul unei redresări post-Covid.

Sunt și „o mulțime de vedete, cântăreți și actori ruși care erau deja proprietari în Dubai, și care astăzi își doresc să locuiască acolo”, a declarat pentru AFP Valeria Zolotco, de la agenția imobiliară AX Capital.

„Vedem din ce în ce mai multe IMM-uri, start-up-uri care doresc să se miște pentru a putea asigura continuitatea afacerii lor”, adaugă Georges Hojeige, CEO al Virtugroup, care sprijină companiile în instalarea lor în Dubai.

Daria Nevskaia, partener la firma de avocatură rusă FTL Advisers, a decis să părăsească Moscova pentru a-și deschide un birou în Dubai. Spune că aici are “oportunități de afaceri” și este tratată ca „un om normal”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor