AcasăȘTIRI EXTERNEFrigul ajunge la -62 de grade în Siberia. „E greu să vorbești,...

Frigul ajunge la -62 de grade în Siberia. „E greu să vorbești, e greu să respiri” / Recorduri meteo de 20 de ani au fost bătute

Frigul ajunge la -62 de grade în Siberia. „E greu să vorbești, e greu să respiri” / Recorduri meteo de 20 de ani au fost bătute / Foto: printscreen

În centrul Siberiei, mercurul a coborât până la -49 de grade, duminică, în Yakuțk, un oraș cu 350.000 de locuitori. În Tongulah, o localitate rurală din Republica Sakha (Rusia), au fost doborâte recorduri cu -62,4 grade.

Mercurul a coborât până la -49 de grade, duminică, în apropiere de Yakuțk, capitala Iacuției, în centrul Siberiei. Porecla sa: „cel mai rece oraș din lume”. Deși cei 350.000 de locuitori sunt obișnuiți cu temperaturile extreme, această vreme este greu de suportat.

„E greu să vorbești, e greu să respiri”

„Am impresia că este cea mai friguroasă iarnă (…) Este foarte cald în interiorul clădirilor, este foarte frig afară. Nu știu cum să găsesc un echilibru”, a spus o rezidentă.

La piață, nu este nevoie de gheață, deoarece peștele rămâne înghețat în mod natural. „Este foarte frig, e greu să vorbești, e greu să respiri, e greu să te miști pentru că purtăm multe haine. Munca este foarte grea, dar trebuie să ne vindem produsele”, explică un comerciant.

Recordul pentru cea mai friguroasă zi a anului a fost stabilit în Tongulah, care și-a depășit propriul record al stației meteo, cu -62,4 grade. Potrivit lui Thierry Goose, un meteorolog din Vancouver, „aceasta este cea mai rece temperatură înregistrată în Rusia din 2002 și cea mai rece în luna ianuarie din 1982 încoace, notează BFMTV.

De la începutul lunii ianuarie, această regiune a Rusiei nu a fost singura care s-a confruntat cu un val de frig extraordinar.

„Valul de frig din Siberia acoperă de fapt întreaga Eurasie, care este imensă, cu -59 de grade pe alocuri (cel mai frig din 1994 încoace pentru luna ianuarie) Aerul rece răcește chiar și India, cu temperaturi neobișnuit de scăzute la New Delhi (5°C dimineața și 13° în timpul zilei)”, a scris pe 9 ianuarie expertul în climă Régis Crépet.

La Chaîne Météo, postul de televiziune din Franța cu informații meteo, a precizat, la 10 ianuarie că „valul de frig actual din Siberia este cu 30°C sub medie, la punctul în care pe hărțile meteorologice nu mai exista o culoare corespunzătoare”.

Vortex polar

Specialiștii explică că „ondulațiile jet stream” curentul de aer care rezultă din rotația Pământului și din încălzirea inegală a atmosferei terestre, „sunt responsabile de aceste efecte de vase comunicante, transportând aerul blând spre nord și aerul rece spre sud”.

Pe de altă parte, „fluctuațiile din tropopauză, stratul care delimitează troposfera în care trăim și stratosfera de deasupra, pot explica în parte aceste valuri de frig intense”.

Variațiile din acest strat sunt apoi „capabile să determine aerul înghețat din stratosferă să se prăbușească spre sol”. Acest fenomen este mai bine cunoscut sub numele de „vortex polar”. „Odată declanșat acest mecanism, un anticiclon puternic se formează și captează frigul la nivelul solului. Acest anticiclon nu este nou și este bine cunoscut sub numele de anticiclonul Siberian”, precizează La Chaîne Météo.

author avatar
Tudor Borcea
912 afisari

7 COMENTARII

  1. Cum, nu e încălzirea globală?
    Eu cred că de fapt curenții rezultați din rotația Pământului sunt legende. Pământul este plat, nu se rotește, iar Soarele e un bec cu led.
    De fapt, Putin și-a pus toți rușii să sufle deodată într-o singură direcție, de-aia e atât de frig, așa că ar trebui ca Zeleanu să se combine cu Gretuța, e singura combinație ce ar mai putea salva planeta de rușii cei răi.
    (pentru Alex, Soluție Finală și prietenii lor: am fost ironic…)

  2. Mercurul (Hg) se solidifică la -39°C, deci nu avea cum „să coboare” la -49°C.
    În schimb, temperatura poate să coboare sub -39°C, dar nu se mai măsoară cu termometrul cu Hg.

  3. Iată o destinație de vacanță pentru maroniul care nu și-a mai schimbat tricoul de 10 luni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger