AcasăȘTIRI EXTERNEFraudă pe singurul portavion al lui Putin

Fraudă pe singurul portavion al lui Putin

Fraudă pe singurul portavion al lui Putin/ Foto: Facebook

Directorul general al șantierului naval din Poliarny, din regiunea administrativă Murmansk (Rusia) a fost arestat și acuzat de fraudă și deturnare a fondurilor alocate pentru reparațiile singurului portavion de care dispune Rusia, „Amiral Kuznețov”.

Directorul șantierului naval, Evgheni Zudin, a fost arestat, la 18 martie după ce anchetatorii de la departamentul economic al sediului poliției din Murmansk (nord-vest) au percheziționat birourile șantierului naval și au confiscat mai multe documente.

Santierul naval nr.10 din Poliarny face parte din șantierul Zvezdocika, o filială a United Shipbuilding Corporation.

Primele submarine cu propulsie nucleară au fost construite la șantierul din Polyrany, la sfârșitul anilor 1950. Șantierul naval a fost apoi modificat pentru a găzdui și repara aceste submarine.

Întrucât submarinele nucleare ale marinei sovietice sunt retrase din serviciu, acestea sunt scoase din funcțiune la șantierul naval Poliarny în așteptarea descărcării combustibilului nuclear uzat și demontării acestora.

Șantierul se află lângă baza navală Poliarny, principala bază a Flotei Nordului a marinei ruse, oferind ieșire către Marea Barents și Oceanul Arctic.

Furt din banii apărării

Potrivit Tribunalului districtual Oktyabrsky din Murmansk, care a decis o perioadă de arest detenție preventivă de două luni pentru Evgheni Zudin, presupusa infracțiune include „în special fraude la scară largă”.

Potrivit The Barents Observer, Zudin este acuzat de o fraudă de 45 de milioane de ruble din fondurile de stat alocate pentru reparația „Amiralului Kuznețov”, singurul portavion rus la ora actuală.

În prezent, portavionul este în curs de reparații și modernizare la șantierul naval Zvezdocika din Murmansk.

În cursul lucrărilor de modernizare, portavionul a fost afectat de mai multe accidente. În octombrie 2018, puntea de zbor a fost avariată după ce docul plutitor în care se afla nava s-a scufundat, în urma căderii unei macarale de 70 de tone. În decembrie 2019, un incendiu a izbucnit în timpul lucrărilor de sudură într-una din sălile de mașini. Două persoane au fost ucise și alți 14 rănite.

S-a lucrat în draci. Pe hârtie

Valoarea contractului convenit între șantierul Zvezdocika și Ministerul rus al Apărării, în 2018, pentru repararea și modernizarea portavionului a fost de 20 de miliarde de ruble.

Partea din contract pentru șantierul naval din Polianry a inclus curățarea rezervoarelor de combustibil. Pentru a face operațiunile, au fost angajați lucrători externi din Crimeea, iar lucrările au fost finalizate în iulie 2019.

În raportul trimis ulterior Ministerului Apărării, semnat de directorul Evgheni Zudin, au fost facturate 23.000 de ore de lucru, în timp ce orele de lucru efective erau de fapt 13.000, potrivit anchetatorilor.

Drept urmare, Zvezdocika a plătit șantierului său naval din Poliarny  71 de milioane de ruble, cu 45 de milioane mai mult decât se estimase inițial.

Riscă 10 ani de închisoare

„După examinarea documentelor depuse, ținând cont de datele privind personalitatea acuzatului, instanța a concluzionat că acuzatul, dacă ar fi fost lăsat în libertate, ar putea continua să se angajeze în activități infracționale, ascunzându-se de anchetă și instanță, făcând presiuni asupra angajaților din subordine”, a motivat Tribunalul districtual Oktyabrsky.

Dacă va fi găsit vinovat, Evgheni Zudin riscă o pedeapsă de zece ani cu închisoarea. În cazul unei noi întârzieri, „Amiral Kuznețov” va fi pregătit pentru teste în Marea Barents anul viitor.

 

author avatar
Tudor Borcea
389 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger