AcasăȘTIRI EXTERNEFraudă majoră. Testele oțelului submarinelor SUA, falsificate timp de 30 de ani...

Fraudă majoră. Testele oțelului submarinelor SUA, falsificate timp de 30 de ani de o femeie

Fraudă majoră. Testele oțelului submarinelor SUA, falsificate timp de 30 de ani de o femeie

Submarine nucleare ale US Navy au fost construite cu material neconform, după ce un inginer metalurg american a falsificat timp de 30 de ani testele de rezistanță unui oțel care trebuia să reziste la presiuni intense în imersiune și la temperaturi extreme.

Elaine Thomas, în vârstă de 67 de ani, a pledat, luni, vinovată de fraudă majoră în fața unui tribunal din statul Washington, pentru falsificarea acestor teste în scopul de a acoperi faptul că oțelul turnat în turnătoria unde ocupa funcția de director al acestei operațiuni nu a îndeplinit întotdeauna cerințele Marinei SUA.

Riscă 10 ani de închisoare și 1 milion de dolari amendă

Ea riscă 10 ani de închisoare și un milion de dolari amendă atunci când judecătorul își va pronunța verdictul, în februarie. Elaine Thomas, care a fost una dintre primele femei inginer metalurg din țară în anii 1970, a supravegheat testele la turnătoria Bradken din Tacoma, o suburbie a Seattle.

Această turnătorie din apropierea marii baze de submarine Kitsap este singura din țară capabilă să producă oțel suficient de puternic pentru a satisface exigențele marinei și tocmai la recurg marile grupuri de unități de apărare care construiesc submarine de atac americane, precum General Dynamics sau Huntington Ingalls Industries.

Îmbunătățiri din pix

De fiecare dată când oțelul pentru submarine este turnat, o parte din metal trebuie turnată într-o matriță de testare de o grosime similară cu cea a părților structurii submarinului, pentru a fi testată la presiuni enorme din adâncime. Această matriță de testare este apoi analizată pentru a se asigura că fiecare producție îndeplinește criteriile stricte stabilite de Pentagon.

Or, între 1985 și pensionarea Elainei Thomas, în 2017, jumătate din matrițele produse de uzina din Tacoma nu au îndeplinit aceste criterii și, potrivit procurorilor, ea a îmbunătățit rezultatele obținute prin corectarea manuală a cifrelor.

Criteriile erau „stupide”

În unele cazuri, ea a explicat că a făcut acest lucru pentru că a considerat că este „stupid” ca Marina SUA să ceară ca testele să fie efectuate la -100 grade Fahrenheit (-73 grade Celsius). În altele, ea a explicat că și-a folosit „judecata inginerească”, corectând o cifră pentru că toate celelalte păreau bune.

Frauda a fost descoperită Elaine Thomas și-a redus activitatea, înainte de a se pensiona, iar testele ei au fost examinate de un stagiar, care a alertat conducerea turnătoriei, scrie Le Point. În iunie 2020, compania Bradken și-a recunoscut responsabilitatea și a fost de acord să plătească o amendă de 11 milioane de dolari.

Elaine Thomas „a creat și a folosit un sistem cu intenția de a frauda Marina SUA”, potrivit rechizitoriului. Ea „a falsificat rezultatele a peste 240 de producții de oțel, care reprezintă o parte substanțială a oțelului produs de Bradken pentru marină”.

În apărarea sa, fostul metalurgist a spus că „nu a intenționat niciodată să compromită integritatea materialului”. Ea a spus că este „mulțumită că testele guvernamentale nu sugerează că integritatea structurală a oricărui submarin a fost de fapt compromisă”, potrivit apărării. Dar, potrivit Departamentului de Justiție, Marina SUA „a trebuit să ia măsuri importante pentru a asigura siguranța submarinelor afectate”.

Marina SUA s-a abținut de la comentarii. Între 1985 și 2017, Pentagonul a intrat în posesia a zeci de submarine, dintre care 40 sunt încă în serviciu.

author avatar
Tudor Borcea
545 afisari

3 COMENTARII

  1. Un exemplu de aur al dezastrului produs de ..ISO-9000 standard. Pina la aparitzia lui pe la mijlocul anilor ’80, fiecare companie avea asa numitul departament de “Quality Contriol – Incoming Raw Materials”, adica controlai orice materia prima ce itzi intra in fabrica / atelier etc.
    ISO 9000 te obliga sa CREZI Certificalul de Analiza eliberat de supplier prin care 100% se certifica ca materialul corespunde standardelor. Nu mai trebuia sa verifici.
    In acest fel toate companiile au facut un mic profit prin desfiintzarea tuturor laboratoarelor de QC Raw Materials. Au pierdut insa contrulul asupra calitatzii a ce ce primesti.
    Daca ISO 9000 n’ar fi existat, shantierele marinei SUA ar fi facut testele otzelului Madamei Thomas si ar fi realizat ca nu sint in specificatziile cerute.
    Acum …. sa va intilnitzi cu … submarinul Kursk!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger