AcasăȘTIRI EXTERNEFraudă fiscală la bancheri mari. Credit Suisse, amendată cu 238 milioane de...

Fraudă fiscală la bancheri mari. Credit Suisse, amendată cu 238 milioane de euro

Credit Suisse va trebui să plătească statului francez o amendă de 123 de milioane de euro și daune de 115 milioane de euro pentru a evita urmărirea penală pentru fraudă fiscală în formă agravată.

Un acord judiciar de interes public (CJIP), rezultatul a doi ani de negocieri între Parchetul național financiar francez (PNF) și banca elvețiană, a fost aprobat luni de un judecător parizian.

La fel ca și alte bănci elvețiene, în special UBS, Credit Suisse a fost în vizorul PNF timp de mai mulți ani pentru că a ascuns cel puțin două miliarde de euro de active aparținând la aproape 5.000 de contribuabili francezi în perioada 2005-2012, potrivit Reuters.

Prin încheierea unui CJIP, Credit Suisse nu își recunoaște în mod oficial vinovăția, dar banca a acceptat să plătească 238 de milioane de euro Trezoreriei pentru a evita riscul unui proces în instanța penală, a declarat unul dintre avocații instituției financiare.

„Înțelegerea nu include o recunoaștere a răspunderii penale. Banca este încântată să rezolve această problemă, care marchează un alt pas important în abordarea proactivă a problemelor și litigiilor moștenite”, se arată într-un comunicat al Credit Suisse.

La bursa din Zurich, prețul acțiunilor Credit Suisse a scăzut ușor după aprobarea acordului, înainte de a-și reveni și de a crește cu 2,25% în jurul orei 10:00 GMT.

Pentru statul francez, un astfel de acord judiciar evită ani de investigații și proceduri de lungă durată cu un rezultat incert.

Referindu-se la acord ca la o „decizie istorică”, președintele instanței a declarat că banca elvețiană ar trebui să plătească amenda și daunele în termen de un an, în trei tranșe, pentru a ține cont de „dificultățile financiare actuale”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
329 afisari

1 COMENTARIU

  1. Recunoasterea raspunderii penale nu este explicita, dar este tacita, asumata, din moment ce platesc acea suma.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger