AcasăȘTIRI EXTERNEFranța vrea să-i fure Rusiei principalul client de armament. Ambițiile lui Macron...

Franța vrea să-i fure Rusiei principalul client de armament. Ambițiile lui Macron în regiunea Indo-Pacific

Franța vrea să-i fure Rusiei principalul client de armament. Ambițiile lui Macron în regiunea Indo-Pacific / Foto: Facebook

Franța urmărește să atragă India de la principalul său furnizor de arme, Rusia. Președintele francez Emmanuel Macron are ambiții mari pentru regiunea Indo-Pacific, dar industria de apărare a țării sale s-ar putea să nu poată ține pasul.

Dificultățile Rusiei ca furnizor de arme oferă Franței o ocazie excelentă de a interveni și de a accelera demersurile sale pentru a face din New Delhi una dintre pietrele de temelie ale impulsului strategic major al președintelui Emmanuel Macron în regiunea Indo-Pacific.

India, pregătită să diversifice achizițiile militare

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, merge duminică în India pentru a impulsiona legăturile, înainte de o posibilă vizită a lui Macron la începutul anului viitor. Oficial, călătoria este mai degrabă o ofensivă diplomatică decât o încercare pe față de a vinde arme fabricate de Franța.

Din 1993, India și Franța au desfășurat exerciții navale comune, iar Franța este deja al doilea furnizor de arme al Indiei, după Rusia. Contează în favoarea Franței doar faptul că războiul din Ucraina a expus pe scară largă îngrijorările legate de calitatea armelor rusești și de capacitatea Moscovei de a respecta termenele de producție pentru export în cadrul sancțiunilor.

Pentru India – situată între un Pakistan cu capacitate nucleară la est și o Chină din ce în ce mai agresivă la nord – eficiența armelor este o preocupare urgentă și constantă, scrie Politico. Deși și-a diversificat furnizorii în ultimii ani, Rusia continuă să livreze aproape jumătate din armele Indiei.

„Există un sentiment de urgență la New Delhi de a e diversifica, de a găsi noi surse, iar Franța este deja văzută ca un partener important. India este pregătită să se diversifice”, a declarat Garima Mohan, expert UE-India la German Marshall Fund.

„Există alternative europene la armele rusești”

Versiunea oficială din partea francezilor este că deplasarea lui Lecornu nu se referă la arme – dar el nu se va sfii să spună cum să găsească India alternative la furnizorii din Rusia.

„Nu mergem pentru a vinde echipamente militare, scopul nostru este de a marca importanța relației”, a declarat un consilier din cadrul Ministerului francez al Apărării, adăugând că Lecornu a fost invitat la bordul portavionului indian Vikran în „semn de bunăvoință și încredere” între Franța și India.

„Dar putem să le arătăm că există alternative europene la armele rusești”, a spus el. Marele test pentru Franța va fi dacă poate într-adevăr să își mărească capacitatea de producție pentru a satisface cererile masive ale unei țări ca India.

„Parteneriat strategic”

În cursa pentru a câștiga contracte militare indiene, Franța pornește cu un avans. Săptămâna trecută, președintele francez a discutat despre „aprofundarea parteneriatului strategic” cu prim-ministrul indian Narendra Modi, în marja G20, înainte de a pleca la un summit al Cooperării Economice Asia-Pacific, unde i-a asigurat pe participanți că Franța se angajează să își mențină prezența în regiune.

Cei doi lideri au o relație bună și au făcut referiri unul la celălalt ca fiind buni prieteni pe rețelele de socializare în ultimii doi ani. Președinții francezi au cultivat această relație cu India încă din anii 1990, iar Macron, în special, nu ratează nicio ocazie de a se deda la manifestări publice de afecțiune cu Narendra Modi.

„Franța și India au fost în mod constant parteneri puternici”, a declarat Mohan, citând operațiunile navale, interoperabilitatea și colectarea de informații ca domenii de cooperare.

În umbra Chinei

În calitate de al doilea mare furnizor de arme al Indiei, Franța a obținut în trecut contracte de armament de mare anvergură, cum ar fi un contract pentru avioanele de luptă Rafale. În sectorul naval, relația s-a aprofundat, pe măsură ce India și Franța – care are un șir de insule și o vastă zonă maritimă de excludere în Indo-Pacific – găsesc un teren comun în fața unei Chine mai agresive.

China este unul dintre marile puncte de convergență între Franța și India, unul care este mai mult sau mai puțin recunoscut public. Țările trebuie să urmărească ceea ce face China în ceea ce privește construirea de conectivitate și desfășurarea de nave de război și submarine”, a declarat Isabelle Saint-Mézard, lector la Institutul francez de geopolitică al Universității din Paris.

Dar, în condițiile în care Rusia este împotmolită în războiul cu Ucraina, relația Franței cu India ar putea trece la un nou nivel. Potrivit unui studiu realizat în 2020 de Stimson Center, între 70% și 85% din forțele armate indiene lucrează cu echipamente rusești, iar guvernul lui Modi caută deja să reducă această dependență.

„Un guvern mai inteligent și-ar fi dat seama, atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în anii 1990, că nu are sens să pui toate ouăle în același coș”, a declarat un analist indian care lucrează în sectorul privat și care a dorit să rămână anonim din motive profesionale. „Există acum o înțelegere că nu am cumpărat suficiente arme non-rusești”, a spus el.

Problemele industriale ale Franței

Departe de a fi o vitrină pentru Rusia, războiul din Ucraina a scos la iveală deficiențele mașinăriei militare rusești. Potrivit unui raport al guvernului ucrainean, multe dintre armele Rusiei sunt „ineficiente” și „învechite”, cu rachete care riscă să își rateze țintele și vehicule blindate vulnerabile la armele de calibru mic.

Pentru Macron, ar putea exista câteva contracte tentante puse la bătaie. Forțele aeriene indiene caută să își modernizeze flota de avioane de luptă și să cumpere peste 100 de avioane noi și există o licitație pentru un contract de construcție de submarine care a rămas fără răspuns.

Dar există probleme de credibilitate pentru Franța. Industria sa de apărare se străduiește să își intensifice producția militară și să răspundă cererii globale și nevoilor în timp de război de când Rusia a invadat Ucraina. În iunie, Macron a avertizat că Franța trebuie să construiască „o economie de război”, cu mai multe investiții și lanțuri de producție simplificate și mai rapide.

„Ei plănuiesc să crească producția”, spune Michel Goya, consultant francez în domeniul apărării și colonel în retragere. „Dar există probleme legate de capacitatea de producție și de întârzierile birocratice. Întrebarea este în continuare dacă industria noastră de apărare poate face tranziția de la a fi o afacere artizanală de lux la a deveni o industrie de producție în masă”.

Obuzierele franceze Caesar au atras atenția la nivel mondial pentru eficiența lor în Ucraina, dar construcția lor durează aproape doi ani. Franța ar putea să vadă alți furnizori, cum ar fi SUA, Israel sau Coreea de Sud, care să acapareze oportunități, deoarece se luptă să țină pasul.

O ambiție prea mare pentru Macron?

Franța și rivalii săi ar putea, de asemenea, să se lupte pentru a destrăma relația Indiei cu Rusia.

„Lucrurile nu se schimbă peste noapte. India este atât de dependentă de Rusia. Achiziționarea de avioane și arme foarte sofisticate i-a legat pe termen mediu”, a declarat Saint-Mézard. De asemenea, guvernul lui Modi este reticent în a înstrăina Rusia și a o forța să caute legături mai strânse cu China, rivalul Indiei.

Macron joacă un joc pe termen lung cu India, dar pe măsură ce China își construiește flotele navale, India ține pasul, iar atenția SUA se îndreaptă spre Oceanul Pacific, Franța riscă să constate că este rapid depășită.

author avatar
Tudor Borcea
457 afisari

2 COMENTARII

  1. Serios? Pai India ia arme de drag? Daca rușii nu le mai dau nimic, adică închid conductele de gaz și petrol are Franța sa compenseze?

  2. ROG ADMINSTRATORII ȘI IT-IȘTII DE PE SITE SĂ RAPORTEZE LINKUL CATRE POZA CU PORNOGRAFIE INFANTILĂ ȘI PEDOFILIE PUS DE BOLNAVUL PSIHIC ȘI PEDOFIL *BARBU GHE* LA ARTICOLUL CU EOLIENELE?!
    (**POZA CU MINE ȘI NEPOTUL MEU ÎN ANII 90**)
    SE POATE AFLA IP-UL FOARTE SIMPLU, CA SĂ FIE AMENDAT ȘI TRIMIS LA PUȘCĂRIE ACEST GUNOI PEDOFIL!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger