AcasăȘTIRI EXTERNEFranța. Un șoim-pelerin, decorat pentru că a redus accidentele la o bază...

Franța. Un șoim-pelerin, decorat pentru că a redus accidentele la o bază aeriană militară

Franța. Un șoim-pelerin, decorat pentru că a redus accidentele la o bază aeriană militară

Anul acesta, se împlinesc 40 de ani de când Forțele Aeriene ale Franței (AAE) au înființat antrenamentul cu șoimi la unele din bazele sale aeriene, pentru a feri avioanele de riscul coliziunii cu păsări, mai ales în faza de decolare sau aterizare.

Această măsură a fost decisă după ce un experiment efectuat la baza aeriană 125 Istres, la nord-vest de Marsilia, care a arătat că coliziunile dintre păsări și avioane au scăzut cu 70 până la 80% într-un an.

Mai eficient ca o armă

Militarii au ajuns la concluzia că recursul la șoimi pentru a goni păsările ce pot prezenta potential pericol pentru avioane este cea mai eficientă metodă față de altele, cum ar fi utilizarea de megafoane, mijloace pirotehnice sau arme de vânătoare.

Păsările au de exemplu, tendința de a se obișnui cu mijloacele pirotehnice. Se estimează astfel că în jur de 10.000 de porumbei zboară peste baza aeriană Villacoublay, în apropiere de Paris, în fiecare zi.

AAE  face apel și la personal civil specializat în dresarea păsărilor de pradă destinate să supravegheze pistele, chiar dacă întâmpină dificultăți, unele specii fiind protejate.

În picaj, cu 390 km/h

Este nevoie de aproximativ doi ani pentru a antrena un șoim pelerin, ale cărui calități îl fac un vânător redutabil. Echipate cu emițătoare, aceste păsări de pradă pot zbura până la o altitudine de 500 de metri înainte de a se năpusti asupra prăzii atingând în picaj uluitoarea viteză de 390 km/h.

Intervenția acestor rapitori poate fi decisivă. În decembrie 2013, „Ortega”, o femelă de șoim pelerin antrenată de Thomas Garrido, a împiedicat astfel un avion E-3F AWACS să se ciocnească cu un stol de păsări, în timp ce era pe punctul de a ateriza la baza aeriană Avord, în condiții meteorologice proaste, scrie Opex 360.

Acum, în vârstă de 12 ani, Ortega are peste 500 de misiuni la activ. Ceea ce i-a adus, în iulie, o decorație cu titlul „exceptional”, medalia Apărării Naționale, oferită de colonelul Olivier Kaladjian, comandantul bazei aeriene Bourges-Avord.

Născută în aprilie 2009 la Cuenca, în Spania, „Ortega” a fost adusă prima dată la baza aeriană Villacoublay, înainte de a se alătura celei din Avord, unde a fost încredințată lui Thomas Garrido.

 

author avatar
Tudor Borcea
225 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger