AcasăȘTIRI EXTERNEFranța, un focar de islamism militant și tensiuni interetnice

Franța, un focar de islamism militant și tensiuni interetnice

Franța a fost cuprinsă de un val exploziv de tulburări civile alimentate de rivalitățile interetnice în creștere.

Oameni bătuți, magazine jefuite, vehicule incendiate, vandalism. În timp ce forțele de ordine au fost copleșite de proporțiile și intensitatea acestei revolte populare, guvernul francez – incapabil să răspundă eficient – a fost puternic zguduit de undele de șoc politice care au urmat.

„Raison d’état” nu a fost văzut nicăieri în Palatul Elysee. Percepția pericolului i-a făcut pe oameni să creadă că nu există nicio garanție sigură că viața, integritatea și proprietatea lor vor fi respectate.

Atribuirea acestor evenimente unui incident tragic în care au fost implicate forțele de poliție franceze și un adolescent arab într-un schimb de focuri fatal este o simplificare exagerată a realității, notează Modern Diplomacy. A fost doar declanșatorul care a aprins revoltele.

În ultimele decenii, Franța a îmbrățișat imigrația în masă -în principal din regiunea MENA și din Africa Subsahariană- pentru a compensa ratele scăzute de natalitate ale populației locale și, de asemenea, pentru a importa muncitori a căror forță de muncă ieftină reprezenta un atu valoros atât pentru angajatori, cât și pentru politicienii interesați să dezvolte blocuri de vot.

În cele din urmă, Franța a devenit un focar de islamism militant și de tensiuni interetnice. Grupurile care aparțin unor civilizații diferite sunt profund conștiente de faptul că distincțiile lor substanțiale, viziunile asupra lumii, interesele și identitățile lor sunt dificil de reconciliat.

Statul francez nu a făcut nimic pentru a aborda aceste probleme, pentru a atenua asimetria percepțiilor sau pentru a construi punți de legătură.

În mod previzibil, neglijența a alimentat creșterea tensiunilor. Se reflectă în proliferarea actelor violente ale islamismului militant, în ascensiunea forțelor naționaliste de linie dură și chiar în atacurile anticreștine, precum și în cele antisemite. În aceste condiții, concentrarea imigranților neasimilați în anumite zone urbane periferice a dat naștere la enclave etnice în care prezența puterii statului nu este nici măcar simbolică.

Cu toate acestea, poate cea mai problematică implicație a evenimentelor recente din Franța este că o dinamică similară ar putea să câștige teren în societăți cu condiții similare, în special în Marea Britanie, Germania și Suedia. Semnele de animozități interetnice violente devin parte integrantă a vieții de zi cu zi în astfel de națiuni europene.

O Franță implicată într-un conflict intern ar putea implica riscuri pentru echilibrul regional de putere în Europa.Inutil să mai spunem că un potențial triumf fie al forțelor naționaliste, fie al islamiștilor, ar modifica probabil corelația internațională de forțe în mai multe feluri, ca urmare a realinierilor geopolitice ale învingătorului.

Un război civil în Franța ar deschide ferestre de oportunitate pentru o intervenție străină – ascunsă sau deschisă. În funcție de interesele și înclinațiile lor ideologice, alte state ar putea decide să sprijine liberalii, naționaliștii, islamiștii sau africanii.

Având în vedere reactivarea în curs a rivalităților strategice, acest scenariu ar putea duce la un război prin procură în inima Europei de Vest.

Este posibil ca Franța să se afle deja într-o stare de război civil de mică intensitate. Deocamdată, rămâne de văzut dacă ciocnirile vor rămâne intermitente sau dacă vor scăpa de sub control. Reacția nehotărâtă a guvernului francez reflectă lipsa de dorință de a se confrunta cu o situație dificilă.

Rădăcinile revoltelor urbane rămân neschimbate. Nu se știe dacă așa-numitul „Hexagon” va reuși să se revitalizeze ca stat național coerent.

1.772 afisari

14 COMENTARII

 1. Jacota, ai gresit la Limba Romanescu! Nu se zice „Un război civil în Franța ar deschide ferestre de oportunitate pentru o intervenție străină”, se zice „Un război civil în Franța ar deschide POSIBILITATEA unei interventii straine”. Oportunisti, mai draga, sint agentii de presa care, la incitare GLOBALISTA, au purces la distrugerea Limbilor Nationale.

  • e vorba de OPORTUNITATI pentru shacali…asa se exprima „Modern Diplomacy”

   per total islamistii sint „oameni de bine”
   cat sa afle TOTI cu cine au de a face:
   -vedeam ieri pe strada in Bucuresti un colorat,
   garantat Somalez,
   lucrator cu rotopercutoarea AK47;
   apreciem maxim ca erdogan e iarasi un islamist imputzit.

 2. Moarte islamului. Pentru un guvern nazist in intraga Europa. Afara cu negrii din Europa. In primul rand cu marii si bogatii cioroi fotbalisti. Jucati , dracului , in Africa si nu mai feniti aici.

    • aaaa, pai si federaliste nimeni? vreau si eu o federatie mica si dragalasa sa mai scapam de romanismele astea artificiale. PS nu turbatilor nu inseaman ca le dam tara ungurilor desi daca ar fi dispusi sa ia si tig anii si securistii si magistratii si doctorii (salvatorii in halate albe)……. poate meshteshugim un agreement

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri