AcasăȘTIRI EXTERNEFranța trimite tancuri Leclerc în coasta lui Putin

Franța trimite tancuri Leclerc în coasta lui Putin

Franța trimite tancuri Leclerc în coasta lui Putin

Franța își reînnoiește angajamentul față de aliații săi și arată că rămâne un partener de încredere, credibil și unit”, susține Statul Major al Forțelor Armate.

Din 2017, armata franceză a desfășurat subgrupul tactic interarme Lynx (S/GTIA) în țările baltice, alternativ în Estonia și Lituania. Și asta, în cadrul misiunii „enhanced Forward Presense” (eFP).

Aceasta din urmă face parte din măsurile de „reasigurare” decise în 2016 de NATO, în beneficiul celor trei țări baltice și al Poloniei.

Scopul său, cu desfășurarea a patru batalioane multinaționale, este de a descuraja Rusia de a întreprinde acțiuni împotriva țărilor în cauză care ar fi sub pragul de declanșare a clauzei de apărare colectivă prevăzută la articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic.

Anul trecut, armata franceză a trimis în Lituania, sub comandă germană, un S/GTIA format din cinci tancuri Leclerc, 14 vehicule blindate de luptă pentru infanterie (VBCI) și cinci vehicule transportatoare blindate (VAB).

În 2021, participarea franceză va crește în dimensiune. Astfel, subgrupul tactic care va fi desfășurat de armata franceză, până la sfârșitul acestei luni, în Estonia, sub comanda britanică, va fi format din două plutoane de tancuri Leclerc, un altul de recunoaștere, două secțiuni de luptă (una de infanterie, alta de geniu) și o echipă responsabilă de coordonarea focului.

În clar, aceasta va implica transportul a 12 tancuri Leclerc în Estonia (adică de trei ori mai multe, în medie, decât în ​​mandatele anterioare), două vehicule depanatoare de tancuri, opt VBCI, opt VAB și două vehicule blindate de geniu.

Prezență NATO sporită în țările baltice

Pentru a transporta aceste mijloace grele, traseul maritim a fost de această dată favorizat față de calea ferată. Vehicule vor fi încărcate pe o navă închiriată de forțele britanice în portul La Rochelle.

„Prin redistribuirea sistemului său în Estonia ca parte a poziției de prezență sporită a NATO, Franța își reînnoiește angajamentul față de aliații săi și arată că rămâne un partener de încredere, credibil și unit”, susține Statul Major al Forțelor Armate franceze, scrie Opex 360

Este, de asemenea, o chestiune de apropiere în ceea ce privește Estonia, care este una dintre primele țări europene care au contribuit la Operațiunea franceză Barkhane (în regiunea Sahel din Africa) prin trimiterea unei secțiuni de infanterie la Gao, precum și a unor comenzi de forțe speciale în cadrul grupului Takuba.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger