AcasăȘTIRI EXTERNEFranța trimite în SUA o nouă Statuie a Libertății

Franța trimite în SUA o nouă Statuie a Libertății

La o sută treizeci și cinci de ani de la inaugurarea Statuii Libertății din New York , o a doua Lady Liberty va fi trimisă în Statele Unite de către Franța.

Călătoria acestei statui, cu o înalțime de numai 2,83 metri, va începe pe 7 iunie de la Paris. “Miss Liberty” va ajunge la New York pe 4 iulie, pentru sărbătoarea națională americană, apoi va fi transportată la Washington unde va fi expusă în grădinile reședinței ambasadorului Franței. Va rămâne acolo zece ani, potrivit AFP.

Obiectivul: „să aducem un omagiu tuturor celor care, de ambele părți ale Atlanticului, au făcut posibilă construirea Statuii Libertății și care au luptat pentru ceea ce simbolizează în întreaga lume”, explică Journal de Dimanche.

Dacă proiectul este public, finanțarea va rămâne privată. Pentru călătorie, armatorul CMA-CGM a fost ales de statul francez. Compania a creat un sarcofag personalizat protejat de plexiglas transparent pentru a înfășura statuia și un container unic echipat cu senzori.

Va traversa Atlanticul de la portul Le Havre, la bordul navei container Tosca sub pavilion francez.

La sosirea în New York, statuia va merge mai întâi la Ellis Island, care găzduiește Muzeul Național al Imigrației din SUA. Se va confrunta cu sora ei mai mare (care măsoară 93m), pe Liberty Island.

author avatar
Radu Jacotă Redactor