AcasăȘTIRI EXTERNEFranța strange șurubul. Nevaccinații, excluși din restaurante, trenuri sau avioane, chiar cu...

Franța strange șurubul. Nevaccinații, excluși din restaurante, trenuri sau avioane, chiar cu test negativ

Franța strange șurubul. Nevaccinații, excluși din restaurante, trenuri sau avioane, chiar cu test negativ

Senatul Franței a aprobat, în noaptea de miercuri spre joi, 13 ianuarie,  proiectul de lege care întărește instrumentele de gestionare a crizei Covid-19, una din principalele măsuri fiind introducerea pașaportului de vaccinare.

Votul intervine la scurt timp după ce declarațiile președintelui Emmanuel Macron, care a spus că „vrea să-i enerveze pe nevaccinați”, au stârnit o adevărată polemică în Franța, deja confruntată cu numeroase manifestații de protest împotriva restricțiilor sanitare.

Pașaportul de vaccinare, de la 18 ani

Persoanele nevaccinate nu mai pot avea acces în restaurante, trenuri sau avioane, chiar dacă prezintă un test negativ, cum a fost cazul până recent.

Senatorii au aprobat noile restricţii și introducerea paşaportului de vaccinare cu 249 de voturi pentru şi 63 împotrivă, după ce Adunarea Națională le-a adoptat anterior luna aceasta.

Însă Senatul a decis ca aceste reguli mai dure să se aplice doar dacă numărul pacienţilor cu Covid-19 în spitalele din țară depăşeşte 10.000.

Numărul pacienților internați în spital este acum de aproape 24.000, potrivit cifrelor autorităților sanitare.

În viitor, cei care s-au infectat și s-au vindecat de Covid-19 vor fi eligibili pentru un paşaport de vaccinare, ce permite acces neîngrădit la facilităţi şi evenimente. Paşaportul de vaccinare li se aplică persoanelor de 18 ani și peste această vârstă.

Călătoriile pe distanţe lungi vor fi totuşi permise, pentru motive excepţionale, fără test și fără dovada de vaccinare. Cei care şi-au făcut programare pentru a se vaccina vor primi acces temporar dacă prezintă un test negativ.

Senatul a respins însă introducerea de sancţiuni mai aspre și regula care obliga restaurantele să verifice identitatea clienţilor, parlamentarii considerând că astfel de controale sunt doar în responsabilitatea poliţiei.

Ministrul Sănătății, infectat cu Covid-19

Numărul de infectări cu coronavirus a crescut accelerat în ultimele săptămâni în Franţa, unde varianta Omicron este acum dominantă. Miercuri în Franța au fost raportate aproape 361.719 de cazuri noi și 246 de decese în spitale.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a fost testat pozitiv la Covid-29 joi la prânz, după „apariția unor simptome ușoare”, a anunțat anturajul său pentru AFP.

„Așa cum prevede protocolul, fiind vaccinat trei doze, va respecta izolarea și va continua să lucreze”, au adăugat serviciile sale.

author avatar
Tudor Borcea