AcasăȘTIRI EXTERNEFranța se pregătește pentru un al doilea val epidemic

Franța se pregătește pentru un al doilea val epidemic

“Există temeri privind un al doilea val în noiembrie”, a spus la postul de televiziune France 2 profesorul Jean-François Delfraissy, imunolog şi preşedinte al Consiliului ştiinţific care consiliază guvernul în privinţa gestionării epidemiei de coronavirus.

Franţa se află pe locul al şaptelea în lume în ce priveşte numărul deceselor de COVID-19, iar guvernul monitorizează atent cifrele pentru a decide dacă sunt necesare noi restricţii sau măsuri de izolare. Cel mai recent, la Marsilia programul barurilor şi restaurantelor s-a redus, acestea urmând să fie închise între orele locale 23.00-06.00 (21.00-04.00 GMT).Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie între 26 august şi 30 septembrie în toate spaţiile publice deschise din oraş, după ce anterior fusese impusă doar în unele zone.

Ministerul francez al Sănătăţii a raportat marţi 3.304 noi infectări cu coronavirus, considerabil sub bilanţul zilnic consemnat săptămâna trecută, însă se înregistrează o înmulţire a cazurilor în rândul tinerilor, ca și în cazul Spaniei și Italiei. Rămâne și problema granițelor: începând cu 1 iulie, Franța și-a deschis treptat frontierele pentru state din afara spațiului Schengen, în funcție de situație de sănătate, implicând în același timp un principiu  de reciprocitate. Premierul Jean Castex a pregătit deja un plan de carantină de urgență, în cadrul căruia autoritățile regionale sunt autorizate să ia „orice măsură” în cazul unei creșteri îngrijorătoare a infectărilor. Numărul pacienților aflați la reanimare a crescut, iar spitalele din Paris au anunțat că „sunt pregătite” pentru un al doilea val de coronavirus.

Castex le cere compatrioților „responsabilitate” în combaterea pandemiei: „Nu am crezut niciodată că statul poate să facă totul, el are partea sa de responsabilitate  dar trebuie ca toată lumea să se simtă implicată în lupta împotriva epidemiei”, a afirmat el la postul de radio France Inter. Cu câteva zile înainte de redeschiderea şcolilor la 1 septembrie, Castex a respins apelurile la generalizarea gratuităţii măştilor pentru elevi, el arătând că “nicio ţară din lume” nu a luat o astfel de măsură. Premierul a mai anunţat că prezentarea planului de relansare economică, de 100 miliarde de euro va avea loc joi, 3 septembrie, cu o “alocare excepțională” de 2 miliarde de euro pentru sectorul culturii, puternic lovit de criză.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger