AcasăȘTIRI EXTERNEFranța rupe barierele: primul stat din lume care introduce întreruperile de sarcină...

Franța rupe barierele: primul stat din lume care introduce întreruperile de sarcină în Constituție?

emmanuel macronMacron a încercat să îi împace pe francezi în 13 minute. Ce promisiuni le-a făcut

Moment istoric la Paris: senatorii francezi au votat miercuri pentru a înscrie accesul la avort în Constituția țării.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat prin votul a trei cincimi din ambele camere, așteptat luni, Franța va deveni prima țară din lume care va asigura prin constituție accesul la această procedură.

Guvernul a făcut presiuni

Guvernul președintelui Emmanuel Macron făcuse presiuni pentru ca articolul 34 din Constituție să fie modificat pentru a preciza: „libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”.

Niciunul dintre principalele partide politice reprezentate în parlamentul francez nu a pus sub semnul întrebării moralitatea avortului, care a fost dezincriminat în 1975.

Conform unui sondaj, 86% dintre francezi au susținut transformarea avortului într-un drept constituțional.

Parlamentul – Adunarea Națională și Senatul – se va întruni luni în Congres la Versailles (la sud de Paris) pentru a înscrie avortul în Constituţie, a anunţat imediat preşedintele Franței Emmanuel Macron pe platforma X.

Pentru modificarea Constituției este necesar un vot al Congresului cu o majoritate de 3/5.

Unde e permis avortul

Mai mult de 95% dintre femeile din Europa trăiesc în țări care permit un anumit acces la avort. Aproximativ 39 de țări europene au legalizat avortul la cerere, deși cu anumite restricții.

Șase țări au instituit limite stricte, deși doar trei dintre ele (Andorra, Malta și San Marino) nu permit deloc avortul.

Legea franceză permite avortul medical în primele nouă săptămâni de sarcină (crescut de la șapte în timpul pandemiei Covid).

author avatar
Andrei Ștefan
306 afisari

5 COMENTARII

  1. Fac ceva pe toata cultura voastră! Aici ati ajuns? Nu va ajunge că ati nenorocit o gramada de suflete din tarile,exploatate? Nu va puteți permite sa cresteti niste îngeri abandonati? Vreti crima ! Dati sacrificii satanei!

Comments are closed.

Zenville