AcasăȘTIRI EXTERNEFranța renaționalizează gigantul energetic EDF / Suma este uriașă, în plină criză

Franța renaționalizează gigantul energetic EDF / Suma este uriașă, în plină criză

Franța renaționalizează gigantul energetic EDF / Suma este uriașă, în plină criză/ Foto: printscreen

Statul francez și-a anunțat marți intenția de a lansa o ofertă de preluare a 100% din gigantul energetic EDF, o operațiune care ar costa 9,7 miliarde de euro, a anunțat Ministerul Economiei.

Oferta de preluare pentru restul de 15,9% din capitalul care urmează să fie achiziționat, care va avea loc doar dacă legea de finanțe rectificativă va fi adoptată în parlament cu creditele necesare, se va baza pe o ofertă de 12 euro pe acțiune și de 15,64 euro pe OCEANE (obligațiune convertibilă), a precizat aceasta.

Calea cea mai simplă

Statul francez, care deține deja 84% din EDF, a ales, prin urmare, calea cea mai simplă pentru această renaționalizare, în locul unei legi de naționalizare, care ar fi fost prima din 1981 încoace.

Guvernul intenționează să depună oferta până la începutul lunii septembrie la Autoritatea piețelor financiare (AMF), sub rezerva promulgării unei legi de finanțe rectificative pentru 2022 cu creditele necesare, text care urmează să fie dezbătut și adoptat în curând de Adunarea Națională.

Această revenire a statului la 100% din EDF a fost anunțată la 6 iulie de către prim-ministrul Elisabeth Borne, în discursul său de politică generală.

„Această operațiune oferă EDF mijloacele necesare pentru a accelera punerea în aplicare a noului program nuclear dorit de președintele Republicii, precum și desfășurarea energiilor regenerabile în Franța”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul Economiei.

 

author avatar
Tudor Borcea
448 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger