AcasăȘTIRI EXTERNEFranța raționalizează consumul de energie! Macron pregătește lovitura care va îngenunchea populația...

Franța raționalizează consumul de energie! Macron pregătește lovitura care va îngenunchea populația din Hexagon

emmanuel macron

Guvernul Franței se pregătește să raționalizeze sau chiar să taie alimentarea cu gaz din cauza închiderii robinetului de către Rusia. Ca să liniștească populația, premierul francez a precizat că acest lucru nu va afecta consumatorii privați.

Însă, informații scurse în presă arată că Executivul francez are deja în vedere posibilitatea întreruperilor de curent în orașe pentru perioade de până la două ore, deoarece nu se pot face distincții între persoane fizice și companii.

Companiile franceze primesc gaze cu țârâita

Premierul francez, Élisabeth Borne, a confirmat într-un interviu difuzat marți seara pe postul TMC că Gazprom a decis să suspende total furnizarea de gaz către operatorul francez Engie începând de joi, 1 septembrie, potrivit elespanol.com.

„Engie a găsit alte surse de aprovizionare, în afară de gazul rusesc”, a declarat premierul. Borne a subliniat apoi că Executivul său s-a pregătit pentru acel scenariu și că „va trebui să pregătim ipoteze în care ar putea exista restricții sau reduceri”. Ea a mai precizat că „gazul nu va fi întrerupt pentru gospodării, dar companiile noastre, marii consumatori, s-ar putea confrunta cu un flux scăzut de gaze”.

Borne a insistat că reducerea voluntară a consumului „ne va împiedica să facem reduceri iarna viitoare”.

În cazul energiei electrice , situația este diferită, deoarece Franța are acum o capacitate de producție „mai mică decât de obicei” din cauza faptului că majoritatea centralelor nucleare sunt oprite (32 din 56) și asta înseamnă că țara urmează să devină mai dependentă de importuri.

Fără curent electric timp de 2 ore pe zi

Președintele Comisiei de Reglementare a Energiei (CRE), Emmanuelle Wargon, a afirmat miercuri că nu sunt „prea îngrijorați” de decizia Gazprom cu privire la aprovizionarea din Franța, deși decizia va avea repercusiuni în preț.

Președintele CRE a subliniat că va fi necesar ca atât persoanele fizice, cât și companiile să aplice măsuri, precum evitarea consumului de energie electrică la orele de vârf. De asemenea, a recunoscut că în cazul întreruperilor în furnizarea de energie electrică nu se poate face distincția între companii și consumatorii privați. De altfel, Guvernul ia în considerare posibilitatea întreruperilor de curent în cartiere și sectoare pentru perioade de până la două ore.

Emmanuelle Wargon a indicat că rezervele actuale de gaze din Franța sunt la 91% din capacitatea lor și vor crește peste 95% chiar și până la 100% înainte de 1 noiembrie și începerea sezonului de iarnă.

Aceste rezerve reprezintă aproximativ 25% din consumul de gaz în Franța în fiecare an. Wargon a precizat că Franța va continua să importe gaz natural lichefiat (GNL) pe navă și asta îi va permite să continue să acopere consumul.

author avatar
Andreea Vlad