AcasăȘTIRI EXTERNEFranța rămâne o putere nucleară redutabilă: a testat cu succes versiunea modernizată...

Franța rămâne o putere nucleară redutabilă: a testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA

frantaFranța rămâne o putere nucleară redutabilă: a testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA

Franța rămâne o putere nucleară de temut, datorită arsenalului său nuclear. Cele patru submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, toate de proiectare și construcție franceză, oferă Hexagonului o asigurare constantă împotriva unui atac nuclear surpriză.

Recent, a testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a strategiei de descurajare, a anunțat ministrul Forțelor Armate Florence Parly.

Franța are un mare potențial nuclear

Acest anunț vine la apogeul războiului din Ucraina invadată de Rusia și în timp ce unii observatori se întreabă despre o potențială escaladare militară a Rusiei, potrivit L’Independant.

„Florence Parly, ministrul Forțelor Armate, își exprimă marea satisfacție după succesul din 23 martie 2022 a testării rachetei strategice îmbunătățite aer-sol cu ​​rază medie de acțiune (ASMPA), lipsită de încărcătura sa militară”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

„Racheta, dezvoltată de producătorul francez MBDA, a fost lansată cu Rafale de la baza aeriană 120 din Cazaux”, în sud-vestul Franței, potrivit comunicatului de presă.

„Acest succes marchează intrarea în faza de producție a rachetei îmbunătățite ASMPA, o condiție prealabilă înainte de intrarea acesteia în serviciu în Forțele Strategice ale Forțelor Aeriene și Spațiale și în Forțele Aeriene Navale Nucleare ale Marinei Franceze”, precizează comunicatul de presa.

Ce sunt rachetele ASMPA

Racheta nucleară aer-sol cu ​​rază medie de acțiune (ASMPA) a fost pusă în funcțiune în 2009 și urmează să fie înlocuită în jurul anului 2035 cu un sistem aer-sol de nouă generație (ASN4G). ASMPA este încadrată ca armă pre-strategică, sau armă de ultim avertisment, înainte de lansarea unui atac la scară mare, strategic, cu ICBM şi SSBN.

Această rachetă unică are raza de acţiune de circa 500 de kilometri şi o viteză de peste 3 Mach, atinsă cu ajutorul motorului ramjet.

Franța a fost a patra țară care s-a alăturat așa-numitului „Club Nuclear”. La apogeul Războiului Rece, și-a menținut propria triadă nucleară de rachete terestre, bombardiere nucleare și submarine cu rachete balistice. Arsenalul armelor nucleare din Franța a început să fie dezvoltat pe 13 februarie 1960, odată cu primul test al armelor nucleare.

author avatar
Andreea Vlad