AcasăȘTIRI EXTERNEFranta, paralizată de penuria de carburanți. Greva benzinarilor, reluată la rafinării și...

Franta, paralizată de penuria de carburanți. Greva benzinarilor, reluată la rafinării și depozite / Guvernul îi amenință pe sindicaliști – VIDEO

Franta, paralizată de penuria de carburanți. Greva benzinarilor, reluată la rafinării și depozite / Guvernul îi amenință pe sindicaliști - VIDEO / Foto: printscreen

Greva din rafinăriile franceze ale companiei TotalEnergies a fost reluată în cinci locații, în timp ce ministrul Economiei a cerut „eliberarea de urgență” a depozitelor de combustibil blocate.

Greva de la rafinăriile din Franța ale TotalEnergies a fost reluată în cinci unități, a declarat luni coordonatorul sindicatului CGT al grupului, Eric Sellini, care nu a semnat acordul privind salariile încheiat între conducere și cele două sindicate majoritare.

Sindicaliștii cer împărțirea profiturilor giganților petrolieri

„Greva a fost reluată la Normandia (rafinărie și depozit), Donges (rafinărie și depozit), La Mède (biorafinărie și depozit), Feyzin (depozit, rafinăria fiind oprită din motive tehnice) și Flandres (depozit), în pofida rechizițiilor de personal”, a declarat Sellini, ceea ce ridică numărul total de locații în grevă la trei rafinării (din șapte) și cinci depozite mari (din aproximativ 200).

Un acord privind creșterile salariale a fost încheiat cu cele două sindicate majoritare de la TotalEnergies, CFDT și CFE-CGC.

Acordul semnat săptămâna trecută de sindicatele majoritare de la TotalEnergies prevede o „anvelopă” globală de 7% de creșteri salariale, dintre care 5% pentru muncitori și tehnicieni și 3,5% pentru manageri, plus o cotă individuală care poate fi diferită în funcție de persoana în cauză. De asemenea, prevede un bonus de o lună de salariu, cu un minim de 3.000 de euro și un maxim de 6.000 de euro.

CGT continuă să ceară o majorare de 10%, corespunzătoare „inflației plus partajarea” profiturilor realizate de compania petrolieră, adică 5,7 miliarde de dolari numai pentru al doilea trimestru (5,8 miliarde de euro).

„Conducerea a comunicat deja pe larg asupra acordului, nu pare pregătită să revină la masa negocierilor”, a declarat luni Sellini, al cărui sindicat intenționează să continue mișcarea până marți, zi de mobilizare și grevă interprofesională la care au mai chemat sindiactele FO, Solidaires și FSU, informează Euronews.

Guvernul: „Timpul negocierilor s-a încheiat”

„Timpul negocierilor s-a încheiat”, a declarat luni dimineață ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, care a subliniat că acum este necesar să se „elibereze depozitele de carburanți și rafinăriile” blocate de greviști de aproape trei săptămâni.

Duminică seara, premierul Elisabeth Borne a amenințat cu noi „rechiziționări” de angajați în cazul unor „situații foarte tensionate”.

 

În platoul jurnalului de știri de la ora 8 de pe TF1, ea a ridicat tonul cerându-le angajaților greviști de la TotalEnergies „să respecte acordul majoritar și să nu blocheze țara cu toate dificultățile pe care le creează”.

author avatar
Tudor Borcea