AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce contract de sute de milioane de euro semnează...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce contract de sute de milioane de euro semnează Zelenski cu industria de armament din Franța

Franța negociază cu Ucraina contracte de armament. Sume uriașe, în timp ce Zelenski cere mereu ajutor Occidentului / Foto: Facebook

În timp ce președintele Volodimir Zelenski cere Occidentului ajutor financiar și militar, mai multe mari companii franceze din sectorul armamentului au început negocierile cu guvernul ucrainean pentru furnizarea de arme.

Este binecunoscut faptul că Ucraina cere ajutor financiar/militar Europei și Statelor Unite – care de altfel au alocat sume uriașe pentru forțele Kievului.

Cu o economie ruinată de războiul început la 24 februarie de Rusia, Ucraina găsește, iată, resurse să semneze contracte cu industria occidentală producătoare de armament, în speță a Franței. De unde acești bani și cum s-au făcut asemenea contracte?

Contracte estimate la un total de 700 de milioane de euro

Potrivit unor surse din Hexagon, printre aceste companii se numără Thales, Dassault, Safran, ARQUUS, MBDA, Nexter și Naval Group. Acestea produc rachete (MBDA), vehicule blindate / MBT (Nexter/ARQUUS), avioane de luptă (Dassault) sau sisteme electronice de armament (Safran/Thalès).

De asemenea, CEA (Comisia pentru Energie Atomică din Franța) s-ar întâlnit cu reprezentanții ucraineni. Nu se cunosc motivele, dar se știe că toate aceste întâlniri au avut loc la Paris și Bruxelles, sub egida GICAT și MEDEF și cu aprobarea Ministerului francez al Afacerilor Externe!

Iată că industria producătoare de armament din Franța s-a întâlnit cu diplomați și/sau „oameni de afaceri” ucraineni, semnând contracte estimate la un total de 700 de milioane de euro.

Aceste întâlniri nu ar fi putut avea loc fără aprobarea Palatului Elysee. Poate cineva să fie mediator și să furnizeze arme unuia dintre beligeranți – mai ales într-un moment în care ar fi în interesul acelui beligerant? Ar fi extrem de grav ca președintele francez Emmanuel Macron să fi permis reprezentanților CEA să meargă să discute cu ucrainenii” – Scott Ritter, ex-ofițer de informații al US Marine Corps și fost inspector al ONU pentru controlul armelor de distrugere masivă în Irak

Arme pentru unitățile paramilitare ucrainene

Scott Ritter a mers mai departe: „Dincolo de faptul că dorința lui Zelenski de a se dota cu arma nucleară a fost un factor declanșator al conflictului, ne întrebăm ce le trece prin cap autorităților franceze când se cunoaște corupția și stăpânirea mafiei asupra a ceea ce a mai rămas din statul ucrainean. Chiar dacă este vorba de energia nucleară civilă, cum să ne asumăm riscul de a elibera în natură know-how-ul francez?!”.

Se pare că au fost stabilite contacte cu „două companii emblematice ale bazei industriale de apărare franceze” pentru a furniza arme direct unităților paramilitare ucrainene, fără a trece prin guvernul ucrainean. Companiile franceze implicate sunt, probabil, Verney-Carron și PGM, doi producători de puști cu rază lungă de acțiune.

„De fapt, se pare că toate acestea au avut loc în urma conferinței de la Ramstein, (Germania) convocată de secretarul american al Apărării pentru a coordona noi livrări de arme către Ucraina. De fapt, liderii noștri – și liderii occidentali în general – par incapabili să perceapă realitatea ucraineană, care este departe de viziunea post-romantică a unei națiuni unite care luptă pentru libertatea sa, așa cum o prezintă mass-media noastră”, estimează Ritter.

author avatar
Tudor Borcea