Franţa vine cu un nou plan de reducere a cheltuielilor publice și de majorare a taxelor pentru companiile și gospodăriile cele mai bogate.
Michel Barnier, noul prim-ministru numit, a publicat un proiect de lege prin care noua administrație intenționează să reinjecteze 60,6 miliarde de euro în bugetul statului.
Deficit excesiv, la Paris
Franța se confruntă la Bruxelles cu o așa-numită procedură de deficit excesiv și are până la 31 octombrie să stabilească un plan credibil de reducere a deficitului bugetar pentru următorii ani.
Povara fiscală ar trebui să cântărească mai puțin pe cei care câștigă mai puțin, deși planul de a amâna o creștere a pensiilor bazată pe inflație din ianuarie până în iulie 2025 se poate dovedi controversat.
Se preconizează că vor veni 2 miliarde de euro în plus din majorări de taxe. Măsura ar urma să-i afecteze doar pe „cei mai bogați” – doar 0,3% din gospodăriile franceze.
Guvern nou, aceeași criză
Noul guvern al Franței face primii pași. Se întâmplă după ce președintele Emmanuel Macron a aprobat lista de nume care i-a fost prezentată de premierul Michel Barnier pe 19 septembrie, după săptămâni de tergiversări.
Formarea noului executiv are loc la două luni și jumătate după alegerile din 7 iulie, în urma unui blocaj fără precedent care a tras semnale de alarmă în întregul spectru politic.
Chiar și în ultimele momente, tensiunile dintre Macron și Barnier au amenințat să deraieze din nou procesul. Chiar dacă blocul de stânga a câștigat alegerile, noul guvern înclină decisiv spre centru-dreapta, semnalând inutilitatea sa într-un Parlament divizat, notează Modern Diplomacy. Ce urmează?
În loc să reprezinte „unitatea națională” promisă de Macron, numirea acestui nou guvern, condus de conservatorul Michel Barnier, extinde criza politică care a cuprins Franța de la pariul președintelui din iulie.
Tex integral de Radu Jacotă, AICI.