AcasăȘTIRI EXTERNEFranța, gazda cineaștilor interziși

Franța, gazda cineaștilor interziși

Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a anunţat înfiinţarea unui program de sprijinire a realizatorilor de filme care sunt privaţi de dreptul la liberă exprimare în ţările lor de origine.

Astfel, „Caméras libres” va permite primirea unor astfel de cineaşti în Franţa „pentru cel puţin şase luni”, potrivit AFP.

„Un acord va fi încheiat între Cité Internationale des Arts şi Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa(CNC) la sfârşitul acestei luni pentru a lansa acest proiect şi pentru ca Franţa să continue să fie o ţară primitoare pentru artiştii care au nevoie să se exprime liber şi să creeze liber”, a precizat Rima Abdul Malak pentru postul radiofonic Europe 1.

Guvernul de la Paris a informat că programul este dedicat „cineaştilor care dezvoltă un proiect de lungmetraj (documentar, ficţiune sau animaţie) de vocaţie internaţională”, și le  propune o găzduire de şase luni în cadrul unei rezidenţe în Franţa, cu o plată integrală a deplasării, a sejurului şi a cheltuielilor.

Proiectul va beneficia de un buget de  200.000 de euro în primul an, ceea ce va permite primirea unui grup de aproximativ 10 rezidenţi.

Cinematografia franceză este “cea mai deschisă din lume”, a spus ministrul Culturii, menţionând mai ales cele „60 de acorduri de coproducţie semnate de CNC cu alte ţări”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
182 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger