AcasăȘTIRI EXTERNEFranța extinde pașaportul Covid la adolescenții de 12-17 ani

Franța extinde pașaportul Covid la adolescenții de 12-17 ani

Franța extinde pașaportul Covid la adolescenții de 12-17 ani

Adolescenții francezi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani trebuie, la rândul lor, să prezinte începând de joi, 30 septembrie, un permis sanitar pentru a accede la multe activități: cinema, restaurant, tren, piscină, etc.

Adulții au fost deja obligați să facă acest lucru de aproape două luni. Ei trebuie să prezinte în mod regulat acest document sub forma unui cod QR, care certifică fie că au fost vaccinați împotriva Covid-19, fie că au efectuat un test negativ în termen de 72 de ore.

O treime sunt vaccinați

Este imposibil de știu cât timp va dura această obligație. Chiar dacă epidemia s-a calmat în Franța, din august, se pregătește un proiect de lege pentru a extinde dincolo de 15 noiembrie  dovada vaccinării.

Guvernul vrea să „mențină posibilitatea” de a utiliza permisul sanitar „până în vara lui 2022”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt  Gabriel Attal. Guvernul a încercat să accelereze vaccinarea organizând în școlile medii și liceale la începutul anului școlar. Dar acestea cu greu au produs rezultate: mai puțin de 30.000 de doze au fost injectate.

Fără a atinge rata de imunizare a adulților, aproximativ două treimi din adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani sunt total vaccinați. Acordul unuia dintre părinți este suficient în timp ce minorii de peste 16 ani pot decide să se vaccineze fără autorizația parentală, scrie France 24.

Teste PCR gratuite pentru minori

Dar subiectul vaccinării minorilor este sensibil în Franța și este una dintre principalele nemulțumiri exprimate în cadrul demonstrațiilor săptămânale împotriva permisului sanitar, a căror frecvență a scăzut de la sfârșitul verii.

În acest context, guvernul a acceptat câteva concesii pentru minori. Spre deosebire de adulții nevaccinați, toți vor putea continua să beneficieze în mod sistematic de teste PCR gratuite după 15 octombrie.

Vaccinarea minorilor rămâne, în orice caz, subiectul dezbaterii științifice, având în vedere riscul foarte scăzut de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 în această grupă de vârstă.

author avatar
Tudor Borcea