AcasăȘTIRI EXTERNEFranța: Dialogul politic este inexistent în cadrul NATO

Franța: Dialogul politic este inexistent în cadrul NATO

Franța: Dialogul politic este inexistent în cadrul NATO

În timp ce SUA încearcă să calmeze Franța, după parteneriatul semnat cu Australia și Marea Britanie în detrimentul submarinelor francize, la Paris, modul de a face aastfel lucrurile între aliați este inacceptabil. 

De peste Atlantic, Joe Biden a pledat pentru „consultări deschise și aprofundate” cu partenerii europeni, evident și cu Franța, în încercarea de a relaxa tensiunile după „scandalul submarinelor” (chiar dacă nu și-a consultat „partenerii” înaintea semnării tratatului AUKUS).

Politicienii francezi cer „măsuri puternice”

În timp ce premierul britanic, Boris Johnson a cerut, la rândul lui, Franței să-și revină din șoc după ce Australia a anulat un contract de livrare a 12 submarine de tip Shortfin Barracuda, în favoarea submarinelor americane.

Între timp, văzut de la Paris, modul de a face astfel lucrurile între aliați este inacceptabil. Mai mulți lideri politici, de dreapta și de stânga, au solicitat guvernului să ia măsuri „puternice”, cum ar fi retragerea Franței din comandamentul militar integrat al NATO.

Potrivit  Francinfo, președintele Emmanuel Macron ar avea această tentație, el care a vorbit „moartea cerebrală” a Alianței, în noiembrie 2019.

Dar aceasta nu este opțiunea privilegiată, judecând după remarcile făcute de Florence Parly, ministrul francez al forțelor armate, în timpul unei sesiuni de întrebări din Senat.

Florence Parly a evocat subiecte care „deranjează”, precum „aventurismul turc în Marea Mediterană” sau „retragerea precipitată” din Afganistan într-o „manieră necoordonată”, cu  „consecințele dramatice”.

„A fi aliat nu înseamnă a fi ostaticul intereselor altuia”

Și, a continuat ea, „atitudinea Statelor Unite față de programul australian al submarinelor este o ilustrare suplimentară a constatării pe care o facem de luni de zile”.

Astfel, a spus Parly, „astăzi, dialogul politic este inexistent în cadrul Alianței Nord Atlantice”. Cu toate acestea, „merită să trântești ușa NATO?”, a întrebat ea. „Nu cred asta”.

„Alianța Nord Atlantică are o activitate de bază care este apărarea colectivă a Europei, acesta este articolul 5. Statele Unite joacă un rol esențial în aceasta, dar și Franța își joacă rolul, arătându-și solidaritatea, de exemplu, cu statele baltice”.

„Dar rațiunea NATO de a fi nu este confruntarea cu China. Rațiunea de a fi a NATO este securitatea transatlantică. Și asta trebuie să le reamintim Statelor Unite”, a continuat Florence Parly, subliniind că a „ a fi aliat nu înseamnă a fi ostaticul intereselor altuia”.

Revizuirea conceptului strategic al Alianței

Evident, ministrul forțelor armate urmărește „revizuirea conceptului strategic” al Alianței, care a fost decisă, a reamintit ea, de către aliați „la inițiativa noastră și a Germaniei”.

Provocarea, a continuat ea, va fi „de a clarifica acest concept strategic în perspectiva viitorului summit de la Madrid și mai ales de a face acest lucru în coerență cu busola strategică, lucrarea lansată de europeni pentru a consolida Europa apărării”, scrie Opex 360.

Totuși, așa cum au apreciat unii militari francezi, între care generalul Vincent Desportes, un skanderberg cu Washingtonul ar putea avea consecințe pentru forțele franceze. „Franța nu poate lansa decât operațiuni pentru care SUA consimt să ne sprijine”, spunea Desportes.

Este ceea ce ilustrează Operațiunea Barkhane, desfășurată de Franța în Sahel. Nu cu mult timp în urmă, la Paris exista temerea ca Pentagonul să-și retragă sprijinul pentru forțele franceze, inclusiv în domenii cheie, precum transportul aerian, realimentarea în zbor și serviciile de informații.

author avatar
Tudor Borcea