AcasăȘTIRI EXTERNEFranţa, decizie istorică, luată la NERVI! De ce acuză că a fost...

Franţa, decizie istorică, luată la NERVI! De ce acuză că a fost „înjunghiată pe la spate” de SUA şi Canada

biden macronFranţa, decizie istorică, luată la NERVI! De ce acuză că a fost "înjunghiată pe la spate" de SUA şi Canada

Conflict diplomatic între Franţa, pe de o parte, şi SUA şi Canada, pe de altă parte. Ţara europeană își recheamă ambasadorii din celelalte două naţiuni, ca reacție la pactul de securitate dintre cele două părți, pe care l-a criticat, spunând că a fost „înjunghiată pe la spate”.

Ce a dus la acest conflict? Franța și-a exprimat astfel furia față de decizia- surpriză a Australiei de a renunța la un uriaș contract pentru submarine, în valoare de zeci de miliarde de euro, în favoarea submarinelor nucleare americane. Parisul a mai spus că acest lucru tensionează relația sa de prietenie cu Washingtonul.

Trădarea a dus la o criză în Franţa

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre „criza gravă” provocată de torpilarea unui uriaş contract de submarine franceze pentru Canberra, denunţând o „minciună, o duplicitate, o pierdere majoră a încrederii” şi „un dispreţ” din partea aliaţilor Franţei.

Întrebat la jurnalul televizat al postului public France 2, Jean-Yves Le Drian a justificat rechemarea ambasadorilor francezi la Canberra şi Washington prin faptul că există „o criză gravă între noi”.

Rechemarea ambasadorului francez la Londra a fost, în schimb, considerată inutilă: „Cunoaştem oportunismul lor permanent”, a spus el ironic la câteva luni după Brexit. „Marea Britanie în această afacere este un fel de a cincea roată la căruţă”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Cum a motivat SUA decizia?

Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri împreună cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară Australiei.

Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a anunțat premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Şi UE are probleme din cauza pactului

Pactul prezintă însă o problemă strategică și pentru Uniunea Europeană.

Oficialii de la Bruxelles au declarat că momentul anunțului pactului AUKUS a fost ales prost, întrucât înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe urma să-și prezinte propria strategie pentru zona Indo-Pacific.

Un înalt oficial al UE a spus că „țările anglofone” sunt „foarte beligerante”, formând o alianță „împotriva Chinei”. Oficialul a menționat că este vorba despre aceleași țări care au preluat conducerea în Afganistan și Irak.

author avatar
Andrei Ștefan
316 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger