AcasăȘTIRI EXTERNEFranța, cucerită ideologic de propaganda chineză

Franța, cucerită ideologic de propaganda chineză

Cel mai recent raport al serviciilor de „intelligence” franceze arată că influența chineză este în creștere în universitățile din Hexagon. Agenții lui Xi Jinping au luat cu asalt lumea academică, profesori, decani și chiar rectori fiind cuceriți ideologic de propaganda Beijingului. În documentul trimis Parlamentului se vorbește despre mai multe interferențe străine cărora Franța trebuie să le facă față, și țări precum Rusia, Turcia, plus unele state din Golful Persic având interes în a-și promova concepțiile morale și religioase printre gali.

Mai multe capitale occidentale și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la strategia chineză de a influența ideologic mediul academic european. Chiar dacă și alte state încearcă să facă asta, nimeni nu se poate lăuda cu mijloacele și amploarea strategiei Partidului Comunist, care joacă pe mai multe fronturi și nu-și mai ascunde dorința de a ocupa o poziție centrală în relațiile internaționale.

În gândirea chineză antică, Zhong Guo („Țara de mijloc”) se află în centrul lumii civilizate și ține la distanță barbarismul. Această poziție centrală este, în esență, și aspirația regimului comunist chinez de azi, care implementează o strategie clară de influențare ideologică a altor state, cum ar fi Franța.

Libertățile academice și integritatea științifică, țintele Beijingului

Într-un raport de 240 de pagini, „intelligence-ul” francez arată că cercetarea și predarea sunt ținte ale ofensivei chineze. Iar încercările de a influența mediul academic nu se mai limitează la probleme ce țin de inteligența economică, ci se extind asupra libertăților academice și a integrității științifice a universităților.

Astfel, se pare că Beijingul se concentrează pe o dublă lovitură. Pe de o parte, chinezii urmăresc modelarea imaginii și a reputației lor prin instrumentalizarea științelor umaniste și sociale. Pe de altă parte, agenții trimiși în Franța de Partidul Comunist au misiunea de a capta toate datele științifice sensibile, pentru a obține un avantaj strategic, economic sau militar asupra Hexagonului.

Până în prezent, China pare să fie națiunea cea mai capabilă în a conduce o strategie globală și sistematică de influențare ideologică, datorită puterii și capacității sale de a realiza politici pe termen lung.

Institutele Confucius, cuiburi de spioni?

Printre instrumentele cu care Beijingul atacă ideologic Occidentul se numără și Institutele Confucius, prezente în întreaga lume. Ca și echivalentele lor franceze, germane sau spaniole, ele au rolul de a promova cultura chineză pe tot globul și fac asta în mod independent sau în parteneriat cu universitățile internaționale.

Dar Franța vine acum și acuză „Confucius” că sunt nimic altceva decât niște instrumente de propagandă chineză ce amenință libertatea academică a partenerilor lor. Mai mult de atât, „IC” ar crește și chiar adăposti spioni chinezi!

Printre altele, parlamentarii francezi sunt atenționați cu privire la faptul că pragul de vigilență al lumii academice din Hexagon este prea mare, nepotrivit pentru noile amenințări globale și slăbit de o lipsă a mijloacelor de apărare. Ca atare, se recomandă ridicarea dreptului „IC” de a mai interfera cu mediul academic național. Nu în ultimul rând, Parisul are obligația de a solicita o strategie la nivelul Uniunii Europene, începând cu un audit privind securitatea sistemelor informatice ale universităților din UE.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
806 afisari

3 COMENTARII

  1. Primul pas in ideologie anticrestinismul,dupa averea cati mai multi gologani la buzunar si pt ceilalti multa ura!!!

  2. Din pacate pentru China, nu este “Zhong Guo” ci Ziγor a Messe, care s-ar traduce prin Echilibrul Perfect/ Cîntarul pe Mijloc, o filosofie de ÎNNALTA FINETE, care nu se poate obtine prin brutalitati (de orice fel ar considera uni sau alti), ei avînd doar ‘impesse’ sau impresi, gresite în majoritatea lor covîrstoare.
    Întrebarea zilei!
    Cîte toace biblice numara masura neomarxismului?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger