AcasăȘTIRI EXTERNEFranța alocă 400 de miliarde de euro apărării. Macron invocă „pericule considerabile”

Franța alocă 400 de miliarde de euro apărării. Macron invocă „pericule considerabile”

Franța alocă 400 de miliarde de euro apărării. Macron invocă „pericule considerabile” / Foto: printscreen

Bugetul forțelor armate va crește cu o treime în perioada 2024-2030, a anunțat vineri Emmanuel Macron. Acesta va fi majorat la 400 de miliarde de euro, ca parte a viitoarei legi de programare militară (LPM) ale cărei linii directoare sunt prezentate vineri de președintele Republicii.

„LPM reflectă eforturile țării în favoarea armatelor sale” și „aceste eforturi vor fi proporționale cu pericolele, adică considerabile”, a declarat Emmanuel Macron în timpul urărilor adresate armatelor la baza aeriană de la Mont-de-Marsan (Landes), adăugând că „după ce am reparat armatele, le vom transforma”.

O țară „respectată pentru puterea nucleară”, „aliat euroatlantic”

Acest text programatic este așteptat cu nerăbdare, în condițiile în care războiul din Ucraina a scos în evidență slăbiciunile sistemului militar francez.

Prezentată Parlamentului în martie, LPM continuă efortul financiar în domeniul apărării după o LPM 2019-2025 de 295 de miliarde de euro, care pusese capăt unor ani de reduceri bugetare în armată.

„Trecem de la o logică de reparații la o logică de transformare a armatelor. Trebuie să fim capabili să fim mai eficienți și mai eficace”, a subliniat Palatul Elysée.

Cu toate acestea, această creștere puternică a bugetului este temperată de inflație și de explozia costurilor energiei, scrie Le Figaro.

Războiul din Ucraina i-a determinat chiar și pe cei mai reticenți europeni să cheltuiască mai mulți bani pentru apărare. Anul trecut, Germania a deblocat 100 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor sale armate.

Noua LPM se va axa în primul rând pe suveranitate, în timp ce Franța intenționează să rămână o putere „respectată pentru statutul său de țară cu armament nuclear, un motor al autonomiei strategice europene, un aliat exemplar în spațiul euroatlantic, un partener de încredere și credibil”, a subliniat Emmanuel Macron la începutul lunii noiembrie, la prezentarea ultimei revizuiri strategice naționale.

Eforturile de modernizare a disuasiunii nucleare franceze – pentru care sunt alocate credite de plată în valoare de 5,6 miliarde de euro în 2023 – vor fi continuate.

Capacitățile cibernetice vor fi „consolidate în mod semnificativ” pentru a avea o „capacitate cibernetică de prim rang”.

 

author avatar
Tudor Borcea