AcasăȘTIRI EXTERNEDEZVĂLUIRI ULUITOARE: O putere din NATO a vândut arme Rusiei până de...

DEZVĂLUIRI ULUITOARE: O putere din NATO a vândut arme Rusiei până de curând!

Franța a vândut Rusiei echipamente militare și după anexarea Crimeii

Între 2015 și 2020, Franța a oferit rușilor echipamente pentru tancuri, avioane și elicoptere de luptă, în valoare de 152 de milioane de euro.

Franța a livrat Rusiei echipamente militare după sancțiunile europene în urma anexării Crimeei, în baza unor contracte anterioare.

„Conform documentelor «confidential-apărare» obținute de media Disclos și informații din surse deschise, Franța a eliberat cel puțin 76 de licențe de export pentru materiale de război către Rusia din 2015”, scrie Le Monde.

Contracte semnate înainte de embargou

„Suma totală a acestor contracte” se ridică la „152 de milioane de euro, după cum arată cel mai recent raport către Parlament privind exporturile de arme”.

Guvernul a confirmat această informație, dar neagă orice încălcare a regulementelor, precizând că embargoul asupra armelor către Rusia, decis de Uniunea Europeană de la 1 august 2014, după anexarea Crimeii de către Moscova, a autorizat livrarea de arme legate de contracte semnate înainte de embargou.

„Franța a permis executarea anumitor contracte încheiate înainte de 2014, în temeiul „clauzei grandfather”. Această posibilitate a fost inclusă în mod clar în reglementarea. 833/ 2014 implementând regimul de sancțiuni împotriva Rusiei. Franța nu este singura țară europeană care a folosit-o”, a indicat ministerul.

Printre materialele livrate se numără camere termice pentru echiparea vehiculelor blindate, care pot fi folosite de armata rusă în Ucraina. Industria franceză a livrat, de asemenea, forțelor aeriene ruse sisteme de navigație și sisteme de imagistică pentru elicoptere.

author avatar
Tudor Borcea
429 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger