AcasăȘTIRI EXTERNEFrancezii nu renunță! Nu le pasă de interdicţii şi continuă protestele la...

Francezii nu renunță! Nu le pasă de interdicţii şi continuă protestele la Paris. Peste 2000 de oameni, pe străzi! – VIDEO

protestFrancezii nu renunță! Nu le pasă de interdicţii şi continuă protestele la Paris. Peste 2000 de oameni, pe străzi! - VIDEO

Peste 2.000 de persoane s-au strâns sâmbătă, la Paris, în Place de la Republique, pentru a manifesta contra violenţelor poliţiei. Mai multe proteste au avut loc şi în alte oraşe franceze faţă de moartea unui adolescent în timpul unui control rutier.

Toate acestea, în pofida unei interdicţii decise de autorităţile locale.

Violenţe fără precedent după 2005

Aceste violenţe, fără precedent după 2005, au readus în discuţie situaţia din cartierele sărace populate mai ales de imigranţi şi atitudinea forţelor de ordine franceze.

Decesul lui Nahel M. (17 ani), un tânăr ucis de poliţie în timpul unui control în trafic pe 27 iunie la Nanterre, suburbie din vestul Parisului, a declanşat cinci nopţi de violenţe urbane în regiunea pariziană şi în alte oraşe franceze.

Partide, apel la exprimarea „furiei”

În total, aproximativ 100 de asociaţii, sindicate şi partide politice au făcut apel la ”marşuri cetăţeneşti” pentru a exprima ”furia”, a denunţa politicile considerate ”discriminatorii” faţă de cartierele sărace din marile oraşe franceze şi a solicita ”o reformă în profunzime a poliţiei”.

Demonstraţia fusese interzisă în cursul dimineţii de poliţie, care invocase ”riscuri de perturbare a ordinii publice” şi o penurie a forţelor de ordine.

Manifestaţii contra violenţelor poliţieneşti au fost organizate sâmbătă şi în alte mari oraşe franceze, printre care Marsilia (sud-est), Nantes (vest), Strasbourg (est) şi Bordeaux (sud-vest).

author avatar
Andreea Vlad