AcasăȘTIRI EXTERNEFrancezii, chemați la vot pentru primul tur al alegerilor legislative. De unde...

Francezii, chemați la vot pentru primul tur al alegerilor legislative. De unde vine cea mai mare amenințare pentru Emmanuel Macron

emmanuel macronMacron ia din nou distanță de declarațiile lui Biden. Președintele Franței refuză să folosească termenul „genocid” pentru uciderea civililor din Ucraina

O stângă proaspăt unificată va încerca să înfrâneze planurile de reformă ale președintelui Emmanuel Macron, în timp ce Franța va merge duminică la vot în primul tur al alegerilor parlamentare.

După o performanță slabă în aprilie, stânga franceză s-a unit într-o coaliție pe care liderul său Jean-Luc Melenchon a numit-o „turul al treilea” al alegerilor prezidențiale.

Alegeri parlamentare în Franța, primul tur

Alegerile pentru cele 577 de locuri din Camera Inferioară Adunării Naționale sunt un proces în două tururi. Forma noului parlament va deveni clară abia după al doilea tur, o săptămână mai târziu, pe 19 iunie.

Secţiile de votare din Franţa s-au deschis duminică pentru primul tur al alegerilor legislative, la numai câteva săptămâni după realegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al ţării.

Începând de la ora locală 08:00 (06:00 GMT), cei aproximativ 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi sunt chemați la vot pentru a-i desemna pe cei 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez).

Cum arată sondajele

Cea mai mare ameninţare pentru Macron în primul tur al legislativelor vine din partea experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon, care a reuşit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga „Nupes” (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială- n.r.)

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist „Împreună”, al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin.

Un sfert dintre cei intervievaţi au afirmat că se aşteaptă ca victoria să fie obţinută de blocul de stânga „Nupes”, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziţie.

Programul prezidențial, sub semnul întrebării

Însă sistemul parlamentar al Franței bazat pe circumscripții și alegerile în două tururi înseamnă că defalcarea locurilor va fi o altă chestiune și va depinde mult de prezența la vot în al doilea tur.

O victorie a alianței de stânga – văzută ca improbabilă de analiști, dar nu imposibilă – ar fi o problemă pentru Macron, potrivit The National News. Va exista o coabitare greoaie, în care premierul și președintele provin din diferite facțiuni, ceea ce a paralizat politica franceză în trecut.

author avatar
Andreea Vlad
400 afisari

4 COMENTARII

  1. TOATE JEGURILE SI TOTI PUPINCURISTII S-AU ADUNAT PE SITE-UL ZIARE.COM LA LINS IN CUR IN PLUS SUNTETI AMENINTATI SI INJURATI , CENZURATI SI STERSE COMENTARIILE

    ZIARE.COM SITE-UL SECURISTILOR PUPIN CURISTI FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI IDIOTI SI IMBECILI

    ZIARE.COM SITEUL ANALFABETILOR POSTACI , FALSI JURNALISTI TURMA DE KLOSETARI
    ZIARE.CUM UN COTIDIAN AL RUSINII SI DEZONOAREI PRESEI ROMANESTI CE LINGE VARTOS IN COOR CLASA POLITICA DE LA GUVERNARE IN FRUNTE CU DULAPUL DE LA COTROCENI
    DEZINFORMARE SCARBOASA SI MINCIUNI FARA LIMITA PE SITE-UL ANALFABETILOR ZIARE.COM

  2. Mai multe ONG-uri critică amenințarea ”voalată” a președintelui Klaus Iohannis la adresa

    ONG-uri critică amenințarea ”voalată” a președintelui Klaus Iohannis la adresa surselor G4Media, după ce site-ul a publicat cele 10 proiecte de lege privind securitatea națională.

    Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că proiectele celor 10 legi ale securității naționale, publicate în exclusivitate de G4Media, sunt doar ”un prim draft” care nu e destinat publicului larg și a lansat o amenințare la adresa surselor: ”Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”.

    Comunicatul organizațiilor non-guvernamentale:

    ”O parte dintre politicienii care ne conduc au minimizat publicarea de către G4media.ro a 10 proiecte de lege reale privind legile securității (‘nu-s variantele finale’, ‘niște propuneri incomplete’), ba chiar președintele țării i-a amenințat voalat pe cei care ar fi făcut acest lucru („și știm și cine a fost”). Aceste reacții demonstrează nu doar că responsabilii politici a căror misiune este apărarea legalității și garantarea respectului Constituției precum și a drepturilor și libertăților fundamentale nu înțeleg gravitatea informațiilor ajunse în spațiul public, dar vor să înăbușe orice reacție a societății care reacționează instinctiv la inepțiile aflate.

    Chiar și dacă nu am avea niciun comentariu pe texte, există trei aspecte care pur și simplu ies în evidentă:

    https://www.euractiv.ro/politic-intern/peste-40-de-ong-uri-reactioneaza-dur-dupa-ce-presedintele-iohannis-a-amenintat-sursele-g4media-29453

  3. Suspendarea impostorului și tradatorului de neam și țara Werner, este imperios necesară

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger