AcasăEconomieFracturarea hidraulică și pericolul apariției cancerului la copii

Fracturarea hidraulică și pericolul apariției cancerului la copii

America a cucerit piața gazelor din Europa, dar despre prețul plătit pentru această victorie nu prea vorbește nimeni. Tăcerea maschează doar frica de a dezvolta un subiect teribil – cel al legăturii dintre fracturarea hidraulică și pericolul apariției cancerului la copii.

Cele mai noi studii în domeniu confirmă legătura dintre producția de gaze de șist (gazele obținute prin fracturare hidraulică) și sănătate. Se vorbește inclusiv despre un risc mai mare de limfom în rândul copiilor care locuiesc în apropierea sondelor de fracturare.

Azi, când ne îndreptăm spre al doilea an de conflict armat în Ucraina, se vede cu ochiul liber cine a câștigat „minirăzboiul” fratricid; SUA aproape și-au triplat exporturile de arme, descoperind piețe noi, la care nu se așteptau, iar Rusia este îngenuncheată (a pierdut Europa, principalul partener economic, și acum trebuie să joace după cum îi cântă China și India, cumpărători care joacă tare și au toate atuurile).

Europa? Europa este subjugată economic și militar, nu mai are nicio independență, face doar ce-i cere Washingtonul, altfel… Altfel, CNN-ul inundă televizoarele cu imagini cu teribilele bombardamente rusești din Ucraina, alimentând frica și spaima pe „Bătrânul continent”.

America a ajuns în ipostaza de a controla lumea grație unei politici atent implementate. Iar aici un rol major l-a jucat fracturarea hidraulică. Acest boom a dat țării energie ieftină și sigură, dar la efecte nu s-a uitat nimeni. Fracturarea hidraulică a aruncat în atmosferă gaze cu efect de seră care distrug clima. Și dovezile se înmulțesc, acum vorbim și despre grave prejudicii aduse sănătății oamenilor care locuiesc în apropierea acestor sonde. Este acesta prețul pe care suntem dispuși să-l plătim pentru a avea gaz ieftin? SUA practică „frackingul” la ea în țară de ani buni, dar în România, cel puțin la nivel oficial, nu se extrag gaze de șist prin acest procedeu. La nivel oficial, însă cutremurele din Gorj nici până azi n-au primit o explicație care să poată fi acceptată.

Cele mai noi studii publicate pe acest subiect (autorii sunt specialiști în domeniul sănătății publice de la Universitatea din Pittsburgh) au găsit legături între fracturarea hidraulică și riscul apariției unor probleme grave de sănătate:

 • Primul (și, poate, cel mai alarmant studiu) a constatat că copiii care trăiesc la o distanță de numai o milă (1,6 km) de o sondă de fracturare hidraulică prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un limfom de cancer decât copiii care trăiesc la o distanță de cinci mile (8 km);
 • Al doilea studiu a sugerat că există o legătură între exploatarea sondei de gaze de șist și luarea în greutate a bebelușilor;
 • În fine, ultimul studiu leagă apropierea de o sondă cu fracturare hidraulică de dezvoltarea astmului.

Primul efect reprezintă un pericol, în timp ce celelalte două pot fi probleme de sănătate apărute pe tot parcursul vieții.

Lucrarea specialiștilor de la Pittsburg University completează o lungă listă de descoperiri similare, inclusiv o teză elaborată în 2022 de Yale University și care sugera că nou-născuții și copiii care trăiesc în apropierea sondelor unde se fac fracturări hidraulice prezintă un risc mai mare de a face leucemie.

Potrivit Concerned Health Professionals of New York, un ONG care păstrează o bază de date cu fiecare studiu și raportează problemele cauzate de „fracking”, în 2022 au fost 2.239 de astfel de situații grave apărute. Studiile arată că, în SUA, aproape 18 milioane de americani care trăiesc nu departe de o sondă de fracturare hidraulică sunt expuși unui risc crescut nu numai de cancer și astm, ci și de boli cardiace și respiratorii, sarcini periculoase, boli de piele și probleme de sănătate mintală. Și, așa cum se întâmplă întotdeauna cu riscurile legate de combustibilii fosili, cele mai grave efecte ale „fracking-ului” cad în special asupra copiilor și a femeilor însărcinate.

Despre poluarea aerului și a apei, nici nu mai pomenim. La fel cum este știut deja că fracturarea hidraulică provoacă seisme în zonele în care sunt sonde pentru extracția gazelor de șist.

România a experimentat recent în Gorj o serie de cutremure neobișnuite pentru această regiune a țării. Pe la colțuri, mulți vorbesc despre activitatea sondelor din Oltenia, însă oficial subiectul este unul tabu, blocat dezbaterii publice și oricăror investigații.

Și când te gândești că America mai are un „cadou” promis României – mini-centrale nucleare -, mai că-ți dau lacrimile de atâta generozitate!

1.390 afisari

10 COMENTARII

 1. I-auzi Iohanus! Ce mai astepti ? Cand te bagi? Ia si contracteaza inca 9,4 melearde de Dolari,si adu-ne pe cap si gazele de sist. Ai cetit doar care sunt ” benefeceele „. Impreuna cu efectele minicentralelor atomice,veetorul copiilor romani va fi ” asigurat „. Vezi sa nu uiti sa ceri ” acordul ” Parlamentului meu,pt. voi Legea este sfanta.Imnul, Patria si mana stanga pe portofel.

 2. NU se lasa tradatorii de tara din echipa cistigatoare, jegurile peneliste, slugile OMV pina nu pornesc un cutremour devastator din cauza gazelor de sist.

 3. Mai nou dacá e sá ascultám clica neom arxistá kur cubeistá,fracturarea hidraulicá,cum o numesc,aceste sa tane duce la imbolnávirea copiilor…de CANCER!
  Adicá,afirmá cu mare nesimtire,cá vaxe narea cu arn mes ager+ o gramadá de atátea porcárii inimaginabile ce au pus in asa zisul vac cin,nu a cauzat cáncer in femeile gravide,ce au comis imprudenta,sá creadá in STIINTÁ si s-au intepat cu porcária!
  Ca atare avem rezultatul,camuflat tot de STIINTA,care spune,cá negru e alb,iar albul e negru!
  Cine s-a fript cu ciorbá,suflá si in …iaurt!
  Toate se leagá,deoarece au TOATE acelasi NUMITOR COMUN!

 4. Țițeiul, precum toate hidrocarburile, este anorganic, adică nu e din putrefacție! Vine dinspre adîncul pămîntului unde, la presiuni și temperaturi mari, se face în continuu.
  Nu e nevoie de noi tehnologii să-l scoți. Poate nici măcar nu folosesc dar încarcă nota de plată și fac oamenii să creadă că e pe gătate. Nu e! Producția de țiței nu scade, crește an de an.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...