AcasăȘTIRI EXTERNEFotbaliștii vor să fie plătiți pentru folosirea datelor lor în pariuri sportive

Fotbaliștii vor să fie plătiți pentru folosirea datelor lor în pariuri sportive

Fotbaliștii vor să fie plătiți pentru folosirea datelor lor în pariuri sportive

Site-urile colectează o cantitate astronomică de statistici pentru fiecare jucător.

Un grup de 850 de jucători de fotbal din Marea Britanie au trimis, luna trecută, scrisori către 17 companii de pariuri sportive pentru a solicita compensații pentru reutilizarea datelor lor personale.

De asemenea, solicită plata unei taxe anuale pentru orice reutilizare viitoare.

Fără acordul jucătorilor

Acțiunea este condusă de Russell Slade, fostul antrenor al Leyton Orient și Yeovil Town și co-fondatorul Global Sports Data and Technology, o companie specializată în managementul datelor sportive.

Conform Regulamentului General pentru Protecția Datelor (GDPR), în vigoare din 25 mai 2018 în Uniunea Europeană, companiile care colectează date cu caracter personal despre utilizatori trebuie să le solicite acordul.

Or, potrivit lui Russell Slade, jucătorii de fotbal nu își dau acordul individual pentru utilizarea datelor lor. „Cantitatea de date folosite este incredibilă”, spune antrenorul. Pentru un singur jucător – și nu vorbesc despre un jucător de Premier League sau chiar de campionat – există mai mult de 7.000 de statistici diferite”.

Acestea includ performanțele jucătorilor (numărul de goluri marcate, pase decisive reușite, timpul de joc, etc.), dar și talia lor, greutatea, naționalitatea sau numărul de cluburi în care a evoluat jucătorul.

Date false uneori

Cu toate acestea, nu numai că datele sunt colectate fără consimțământ, dar uneori se dovedesc a fi false. „Am avut un fundaș central unde, pe o platformă, înălțimea lui era de 1,70 m. Nu este o problemă aici, pentru că lumea o știe, dar ar fi putut fi o problemă să obții un loc de muncă în străinătate”, s-a plans deja Russell Slade anul trecut.

Plata despăgubirilor probabil că nu va conta prea mult pentru jucătorii care au deja venituri foarte mari, admite Russell Slade.

Implicații dincolo de fotbal

Pe de altă parte, ar fi mult mai semnificative pentru jucătorii de la baza piramidei, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. „Utilizarea statisticilor în sport a devenit o parte esențială a jocului modern”, spune Russell Slade, scrie Korii.

„Ca jucători de fotbal, avem un cuvânt de spus. Dacă aveți un alt loc de muncă, precum profesor sau avocat, și astfel de detalii ar fi transmise în mediul dumneavoastră profesional, cu siguranță nu ați fi mulțumit. Nu pentru că un fotbalist face parte din domeniul public problema trebuie negliată”.

Dacă această acțiune în justiție ar avea succes, ar putea avea implicații de anvergură dincolo de fotbal, susține BBC. Potrivit canalului britanic, discuții sunt deja în desfășurare în alte sporturi profesioniste pentru contestații privind utilizarea datelor cu caracter personal.

author avatar
Tudor Borcea