AcasăȘTIRI EXTERNEFostul rege al Spaniei, Juan Carlos, dă bir cu fugiții și pleacă...

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, dă bir cu fugiții și pleacă într-un „exil forțat” din cauza scandalului de corupție

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, dă bir cu fugiții și pleacă într-un „exil forțat” din cauza scandalului de corupțieFostul rege al Spaniei, Juan Carlos, dă bir cu fugiții și pleacă într-un „exil forțat” din cauza scandalului de corupție

Fostul monarh al Spaniei, regele Juan Carlos I, a anunțat că va părăsi Spania pentru a trăi într-o altă țară, în contextul în care se află în mijlocul unui scandal financiar, fiind acuzat de corupție.

Fostul rege Juan Carlos i-a spus fiului său, regele Felipe, că a decis să părăsească Spania, a anunțat Casa Regală Spaniolă luni. Luni seara, fostul rege al Spaniei a părăsise deja țara. Surse din apropierea Casei Regale Spaniole au confirmat că regele nu se mai afla în Spania.

Fuga regelui, care a abdicat în iunie 2014, după patru decenii pe tronul Spaniei, vine în contextul în care este implicat în mai multe scandaluri.

Reputația sa a tot fost zdruncinată încă de la abdicarea sa, cu zvonuri continue despre iubite, corupție și conturi bancare în Elveția.

Juan Carlos, acuzat de corupție, părăsește Spania

În prezent, autoritățile spaniole investighează dacă a primit vreun comision pentru că a ajutat la câștigarea unui acord feroviar de 5,5 miliarde de lire sterline după ce o fostă amantă a acestuia a făcut aceste dezvăluiri în privat.

Nu este clar unde se va muta fostul rege, deși surse din Spania au speculat că Republica Dominicană ar putea fi una ditnre țările în care fostul conducător să își poată petrece exilul forțat”.

Luni pe site-ul familiei regale, a fost publicat o scrisoare trimisă de Juan Carlos fiului său, regele Felipe al VI-lea, în care spunea „Vă informez asupra deciziei mele de a mă muta în această perioadă din Spania”.

Primul ministru spaniol a declarat recent că a catalogat aspectele de care este acuzat Juan Carlos – inclusiv investigațiile din Spania și Elveția – drept „deranjante”, potrivit Mail Online.

În iunie, Curtea Supremă a Spaniei a deschis o anchetă cu privire la implicarea lui Juan Carlos într-un contract feroviar de mare viteză în Arabia Saudită, după ce ziarul El Tribune de Geneve al Elveției a raportat că a primit 100 de milioane de dolari de la regele saudit.

Fostul monarh ar fi primit o mită de 100 de milioane de dolari

Apoi, Juan Carlos ar fi transferat o sumă mare unui fost însoțitor, aspect considerat de anchetatori drept o posibilă încercare de a ascunde banii de autorități.

Prin avocatul său, Juan Carlos, în vârstă de 82 de ani, a refuzat în mod repetat să comenteze acuzațiile.

Fostul rege a spus într-o scrisoare adresată fiului său, făcută publică: „Ghidat de convingerea mea că pot oferi cel mai bun serviciu spaniolilor, instituțiilor sale și vouă ca rege, vă comunic decizia mea de a mă muta din Spania. Este o decizie pe care o iau cu sentiment profund, dar cu multă seninătate. Am fost regele Spaniei timpde aproape 40 de ani și, în tot acest timp, mi-am dorit întotdeauna ce e mai bune pentru Spania și pentru Coroană.”

Acesta a semnat scrisoarea: „Cu afecțiune ca întotdeauna, tatăl tău”.

Analiștii televiziunilor spanioli au supranumit imediat anunțul fostului monarh de a renunța la Spania ca o ieșire „prin ușa din spate”.

Jurnalistul Gema Lopez a insistat că decizia sa nu trebuie să împiedice o investigație completă asupra activităților de afaceri ale lui Juan Carlos. Aceasta a adăugat: „În ziua în care moare, nu sunt sigur că revizionismul istoric al modului în care a acționat va fi la fel de favorabil ca până acum.”

De asemenea, a pus sub semnul întrebării funeraliile regelui – dacă fostul monarh ar putea primi vreodată o înmormântare de stat.

Juan Carlos I a domnit ca rege al Spaniei din 1975 până în 2014, când a abdicat în favoarea fiului său Felipe al VI-lea.

Are trei copii cu soția sa de 75 de ani, Sofia. Se spune că relația lor de la abdicarea sa a fost practic inexistentă și se speculează că aceștia nu au mai dormit în același pat de mai bine de 40 de ani.

Regele spaniol i-ar fi făcut avansuri prințesei Diana

Autorul Pilar Eyre, expert în familia regală spaniolă, a făcut o afirmație explozivă despre Juan Carlos și Diana într-o carte pe care a publicat-o în 2012. Aceasta a spus că monarhul spaniol i-ar fi făcut curte în timpul unei vacanțe pe care Diana și Charles au petrecut-o împreună cu fiul lor la palatul de vară al regelui din Mallorca, în 1986.

Potrivit lui are a abdicat în iunie 2014, după patru decenii pe tronilar Eyre, regele i-a făcut un avansuri „tactile” lui Dianei, care avea atunci doar 25 de ani.

Diana însăși a negat, dar a recunoscut că, în timp ce regele libidinos era „fermecător”, el ar putea fi „puțin prea atent”.

Juan Carlos a fost nevoit să își ceară scuze în aprilie 2012, pentru o controversată călătorie de vânătoare de elefanti în Botswana, în timpu ce Spania se afla în plină criză financiară.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger