AcasăȘTIRI EXTERNEFostul preşedinte taiwanez aruncă în aer propaganda SUA: „Suntem cu toţii chinezi”

Fostul preşedinte taiwanez aruncă în aer propaganda SUA: „Suntem cu toţii chinezi”

sursa foto: Twitter/The Daily CPEC 

Fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou a făcut o declarație ce nu a fost trecută cu vederea, la startul unei vizite istorice în China.

Oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi din punct de vedere etnic şi au acelaşi strămoş, a declarat marţi fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou, relatează Reuters, preluat de news.ro. S-a întâmplat la începutul unei vizite istorice în China, criticată de partidul de guvernământ din Taiwan.

Ma Ying-jeou, care s-a aflat în funcţie în perioada 2008-2016, este primul fost sau actual preşedinte taiwanez care vizitează China din 1949, de la sfârşitul unui război civil cu comuniştii.

Oportunitatea vizitei, pusă la îndoială de Partidul Democrat Progresist

Vizita acestuia are loc pe fondul unor tensiuni sporite, în condiţiile în care Beijingul foloseşte mijloace politice şi militare pentru a încerca să exercite presiuni asupra Taiwanului, guvernat în mod autonom şi democratic, pentru a accepta suveranitatea chineză.

În tot acest context, ar mai fi de menționat faptul că Partidul Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan, a pus la îndoială oportunitatea vizitei lui Ma, imediat după ce China a îndepărtat duminică un alt aliat diplomatic al Taiwanului, Honduras, lăsând insula cu legături diplomatice oficiale cu doar 13 ţări.

„Oamenii de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi”

În comentariile făcute în oraşul Nanjing, din estul Chinei, la Mausoleul Sun Yat-sen, Ma Ying-jeou a lăudat contribuţiile lui Sun.

Oamenii de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi şi sunt descendenţi ai împăraţilor Yan şi Galben”, a afirmat Ma, în declaraţiile furnizate de biroul său.

Ma Ying-jeou a folosit o formulare în limba chineză care înseamnă oameni de etnie chineză, mai degrabă decât să se refere la naţionalitatea lor. Descendenţii împăraţilor Yan şi Galben este o expresie care se referă la un strămoş comun pentru poporul chinez, potrivit aceleiași surse.

Totuși, potrivit sondajelor, majoritatea taiwanezilor nu se mai identifică drept chinezi.

author avatar
Andrei Coman
1.103 afisari

3 COMENTARII

  1. Foarte corect….taiwanezii sunt chinezi…doar ca au sistem economic capitalist.Partidul KUOMINTANG..(nationalist chinez)a promovat relatii bilaterale economice cu China din care au profitat ambele parti.Asiaticii sunt oameni extrem de pragmatici si inteligenti cauta permanent afaceri nu conflicte;cine-i cunoaste stie chestiile astea.

  2. Normal ca sunt tot chinezi, chiar daca sunt unii care aveau vederi mai de dreapta si au fugit din China pe insula. Or vorbi si ei taiwaneza in loc de chineza asa cum unii mai de pe langa noi sustin ca vorbesc moldoveneste in loc de romaneste? Iar apartenenta Taiwanului la China a fost recunoscuta chiar de S.U.A. dupa cel de-al doilea razboi mondial, insa acum s-au sucit dupa cum le este interesul.

  3. La fel sunt rușii cu ucrainenii (mai puțin cetățenii ucraineni din teritoriile acaparate de la vecini).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger