AcasăȘTIRI EXTERNEFostul președinte pakistanez Pervez Musharraf a murit. Se afla în exil în...

Fostul președinte pakistanez Pervez Musharraf a murit. Se afla în exil în Dubai

pervez musharrafFostul președinte pakistanez Pervez Musharraf a murit. Se afla în exil în Dubai

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a decedat duminică, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Dubai, potrivit presei pakistaneze, citată de The Guardian. Acesta a pierdut lupta cu o boală rară, pe care o ducea pe picioare de ani de zile.

Musharraf a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018. El a fost conectat la un ventilator anul trecut. Se afla din 2016 în Emiratele Arabe Unite, unde trăia în exil pentru a evita să fie judecat în legătură cu mai multe speţe.

Trăia în exil din 2016

Înalţi oficiali militari din Pakistan şi-au exprimat „sincerele condoleanţe cu ocazia decesului generalului Pervez Musharraf”, se arată într-un scurt comunicat emis de biroul de presă al armatei, citat de AFP.

Musharraf a fost ales ca şef al armatei de fostul premier Nawaz Sharif în 1998. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat militară fără vărsare de sânge în 1999.

A preluat puterea în Pakistan prin lovitură de stat

El a condus Pakistanul din 1999 până în 2008, perioadă marcată de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale în o ţară musulmană conservatoare.

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani, iar cea mai mare ameninţare a sa au fost Al-Qaida şi alţi islamişti militanţi care au încercat să-l ucidă de cel puţin trei ori.

Dar folosirea cu îndârjire a armatei pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite în lupta acestora împotriva Al Qaida şi a talibanilor afgani au dus în cele din urmă la căderea sa.

author avatar
Andreea Vlad