AcasăȘTIRI EXTERNEFostele colonii vânează bijuteriile Casei Regale britanice. Africa de Sud cere înapoi...

Fostele colonii vânează bijuteriile Casei Regale britanice. Africa de Sud cere înapoi uriașul diamant Cullinan, simbolul puterii monarhiei

Fostele colonii vânează bijuteriile Casei Regale britanice. Africa de Sud cere înapoi uriașul diamant Cullinan, simbolul puterii monarhiei

O întreagă dezbatere a început în Africa de Sud, după moartea reginei Elisabeta a II-a, privind chestiunea returnării de către Londra a unui celebru diamant folosit la unul dintre atributele regale: sceptrul. Deși este rar văzut, a fost așezat pe sicriul reginei în catedrala Westminster Abbey. Este vorba de uriașul diamant Cullinan.

Diamantul care se află în centrul controversei a fost tăiat din una dintre cele mai mari pietre prețioase exploatate vreodată în Africa de Sud, în 1905: Cullinan, sau The Great Star of Africa. A fost dăruit familiei regale britanice de către autoritățile coloniale locale la câțiva ani după ce a fost descoperit.

„Cullinan este un diamant însângerat”

Unii sud-africani cer acum returnarea pietrei prețioase pe motiv că nu a fost achiziționată în mod legitim. În sens mai larg, dezbaterea din Africa de Sud despre diament include și posibile cereri de compensații financiare.

„Diamantul trebuie să fie returnat Africii de Sud cu efect imediat. Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să aducă beneficii Marii Britanii în detrimentul poporului nostru”, a declarat Thanduxolo Sabelo, activist al Congresului Național African (ANC). Cu toate acestea, fervoarea populară în jurul acestei cereri este departe de a fi prezentă, scrie Le Point.

Până în prezent, aproximativ 6.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită returnarea pietrei prețioase. Londra insistă că tranzacția de la începutul anilor 1900 a fost legală. Royal Collection Trust, care se ocupă de îngrijirea bijuteriilor regale, spune că Cullinan a fost prezentat regelui de atunci, Edward al VII-lea, în 1907.

Potrivit bijutierului olandez Royal Asscher, diamantul a fost cumpărat direct de către guvernul sud-african aflat sub dominație britanică înainte de a fi prezentat ca un cadou de ziua de naștere a monarhului britanic. Cu toate acestea, tocmai această guvernare este acum respinsă de unii dintre locuitorii țării ca fiind legitimă.

Everisto Benyera, profesor de politică africană la o universitate din Africa de Sud a declarat: „Primirea unui diamant furat nu îl exonerează pe cel care îl primește. Cullinan este un diamant însângerat”. Deocamdată, Africa de Sud nu a făcut nici o cerere oficială familiei regale britanice.

author avatar
Tudor Borcea
683 afisari

7 COMENTARII

  1. Pai si Titanicul cand s-a scufundat a fost sursa de scandal intre rechini…se bateau pe cadavre.Acum se pare ca nu mai exista sclavii care sa se imbrace cu haina rosie de soldat…indienii nu mai vor,africanii nici atat.Care este paradoxul imperiului britanic?Ca devine din ce in ce mai mic pana cand se face cat punctul rosu de pe avioanele RAF…ha ha ha.Deci noul steag al englezilor este punctul rosu…hi hi hi…din care curg lacrimi de crocodil…ha ha ha

  2. Berbeci… Întâi să se separe cu totul de briții zăbăloși, să fie indeendeți, să nu mai fie colonii sau în Commonpulimăgăria lor și după aceea să aibă pretenții.

  3. Noi cand cerem inapoi cele 60 de tone de aur de la Londra?Trebuie sa avem prioritate ,Romania nu e fosta colonie ,este o colonie autentica a vremurilor noastre deci are prioritate.

  4. „colonial theft”
    Bai maimutelor, daca nu erea Imperiul Britanic, astazi tot in copac dormeati si mancati radacini de tango-pango. V-a luat Coroana diamantul? Sa vi-l dea inapoi ca sa-l intindeti pe paine, maimutelor!

  5. Borcea ,al sulii,promoveaza rasistii ca asta de la 17.44.Futu-va-n gura de slugi jegoase.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger