AcasăȘTIRI EXTERNEFost delincvent, fost polițist. Un afro-american, favorit la primăria din New York

Fost delincvent, fost polițist. Un afro-american, favorit la primăria din New York

Cu excepția unei întorsături, un fost polițist afro-american și antirasist din New York, Eric Adams, ar trebui să fie ales marți, 2 noiembrie, primar al metropolei americane, un parcurs extraordinar pentru acest copil sărac din Brooklyn, devenit tânăr delincvent și apoi politician democrat.

Dacă democratul Eric Adams, în vârstă de 61 de ani, îl va învinge pe rivalul său republican Curtis Sliwa, de 67 de ani, așa cum era de așteptat la urne, el va fi doar al doilea primar de culoare din istoria capitalei economice și culturale a SUA, după David Dinkins (1990-93).

Milițiile „îngerilor păzitori”

Secțiile de votare vor fi deschise în cele cinci cartiere din New York, între orele 6:00 și 21:00, pentru aproximativ 5,5 milioane de alegători. Potrivit biroului electoral, aproape 170.000 de persoane au votat deja anticipat între 23 și 31 octombrie. Rata de participare, care este greu de prevăzut, este în general scăzută la alegerile locale.

În ultimele zile ale campaniei, axată pe insecuritate, Adams s-a confruntat la televizor cu rivalul său republican Curtis Sliwa, un personaj sulfuros, purtând încă o beretă roșie și care, în 1979, a creat un fel de miliție, „îngerii păzitori”, patrule voluntare care acționau împotriva agresiunilor stradale, alături de poliție.

Sliwa l-a criticat pe Adams pentru că nu s-a întâlnit cu sindicatele de poliție, care sunt împotriva împotriva vaccinării obligatorii împotriva Covid-19 a angajaților municipali, și pentru că a discutat în schimb lupta împotriva criminalității cu foștii lideri de bande din New York.

Cu toate acestea, Eric Adams, fost polițist, s-a angajat să fie inflexibil împotriva infracțiunilor ai căror indicatori au devenit roșii în 2020, înainte de o acalmie, anul acesta. Eric Adams se afișează și ca un lider hotărât, apărător al claselor mijlocii și populare, în fruntea discriminării rasiale.

Un buget de 98,7 miliarde de dolari

Atașat aripii drepte a Partidului Democrat – spre deosebire de reprezentantul de extrema stângă a New York-ului în Congres, Alexandria Ocasio-Cortez, se declară și el apropiat cercurilor de afaceri ale „Big Apple”, plămânul financiar al planetei, scrie Boursorama.

Primarul New Yorkului administrează cel mai mare buget municipal din Statele Unite – 98,7 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2021-2022 – dedicat parțial ieșirii din criza sanitară. La fel ca predecesorii săi, Eric Adams va controla cea mai mare forță de poliție din țară (NYPD, 36.000 de angajați), ale cărei reforme va trebui să le urmeze.

Delincvent la 15 ani, hotărât mai târziu să „schimbe sistemul din interior”, Adams a intrat în poliție, unde a lucrat 22 de ani și a avut gradul de căpitan. În 1995, a fondat un sindicat anti-rasism.

Un primar vegan

Într-un oraș lovit greu de Covid-19, Eric Adams va trebui să gestioneze și revenirea la normalitate a școlilor, birourilor și afacerilor. De asemenea, trebuie să lupte împotriva inegalităților sociale flagrante, a locuințelor proaste, a infrastructurii slabe, a riscurilor climatice. În cele din urmă, să închidă Rikers Island, o închisoare groaznică supraaglomerată, ultraviolentă și insalubră.

După ce a părăsit poliția în 2006, a fost ales senator al statului New York, apoi președinte al districtului Brooklyn, trambulină către primăria New York-ului. Eric Adams este, de asemenea, mândru că a devenit vegan în 2016 pentru a-și vindeca diabetul și a scris o carte de bucate pentru a-i convinge pe afro-americani să facă același lucru.

author avatar
Tudor Borcea
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger