Ales pe 3 noiembrie 2021 ca primar al New York-ului, Eric Adams și-a preluat oficial mandatul sâmbătă, 1 ianuarie 2022. O consacrare pentru acest afro-american de 61 de ani, provenit dintr-o familie săracă din cartierul Brooklyn.
Eric Adams devine astfel al doilea afro-american din istoria SUA care ocupă aceasta functie, reușind să cucerească atât clasele populare cât și cercurile mai conservatoire, invingându-l, la 3 noiembrie, pe rivalul său republican, Curtis Sliwa, Adams câștigând 67% din voturile exprimate.
Un success story
Eric Adams simbolizează perfect „visul american”. S-a născut în 1960 în cartierul Brownsville din Brooklyn, unul dintre cele mai sărace din New York. Și-a petrecut copilăria și adolescența în South Jamaica, Queens, unde a locuit împreună cu cei cinci frați ai săi și cu mama sa, o menajeră, care i-a crescut singură.
În adolescență, a căzut în delincvență, în anturajul unor bande rivale. Când avea 15 ani, a fost arestat și bătut de poliție și apoi închis timp de câteva săptămâni într-un centru de detenție pentru minori. Paradoxal, tocmai acest episod a dat naștere unei vocații, povestește el: în acel moment a decis să devină polițist. Obiectivul: „Să schimbe sistemul din interior”.
Câțiva ani mai târziu, la 22 de ani, Eric Adams a intrat în rândurile poliției din New York (NYPD), cea mai mare forță de poliție din țară. A făcut carieră acolo timp de 22 de ani, până când a ajuns la gradul de căpitan.
În 2006, a renunțat la uniformă pentru a intra în politică. Ales pentru prima dată în Senatul New York-ului între 2007 și 2013, el a preluat apoi președinția districtului Brooklyn, funcție prezentată adesea ca o trambulină pentru primăria New York-ului.
În timpul campaniei sale, fostul polițist a făcut din securitate o problemă centrală. Principala sa promisiune: să lupte împotriva criminalității, care a crescut de la începutul pandemiei Covid-19, continuând în același timp să lupte împotriva „discriminării” afro-americanilor.
Și acesta este și subiectul primei sale măsuri emblematice în calitate de edil al orașului New York. Chiar înainte de a-și prelua funcția, a decis să o numească pe Keechant Sewell, o femeie de culoare din Queens, ca șef al NYPD. Acesta din urmă era până acum responsabil de poliția din micul comitat Nassau, va trebui acum să gestioneze cei 35.000 de polițiști din New York.
Un democrat „moderat” și „pragmatic”
Dar dacă Eric Adams apare ca apărător al claselor mijlocii și populare, el știe și să liniștească comunitatea de afaceri. Predecesorul său, Bill de Blasio, s-a prezentat drept reprezentant al aripii stângi a Partidului Democrat, noul primar preferă însă să se definească drept „democrat moderat” și „pragmatic”.
În ultimele luni, el nu a ezitat să se opună clar fostului primar dar și altor figuri ale partidului, în special Alexandrei Ocazio-Cortez, ea însăși newyorkeză aleasă în Camera Reprezentanților și clasificată drept foarte la stânga.
Iar problema securității nu face excepție. Fostul polițist se opune categoric proiectului „Defund the Police”, derulat de o parte a democraților, care dorește să retragă fonduri pentru poliție pentru finanțarea proiectelor sociale.
Dar, în special pe problema economică, Eric Adams este condamnat de o parte din democrați. Printre propunerile sale de campanie, el dorește, de exemplu, să reducă numărul funcționarilor municipali și să reducă taxele prin instituirea unei „Tax Free Tuesday”, o zi săptămânală fără deduceri obligatorii.
De asemenea, noul primar a făcut una dintre prioritățile sale să-i readucă pe cei 25.000 până la 35.000 de new-yorkezi, potrivit estimărilor, plecați în timpul pandemiei Covid-19. Și pentru a face acest lucru, vrea să atragă companii mari în megalopolisul american.
Alte provocări îl așteaptă pe Eric Adams în fruntea New York-ului. Va trebui să gestioneze revenirea la normalitate în școli, birouri și afaceri, să lupte împotriva lipsei de locuințe, a infrastructurii proaste și a riscurilor climatice, dar și să închidă în sfârșit Rikers Island, o închisoare groaznică, supraaglomerată, ultraviolentă și insalubră.