Un fost consilier al Ministerului ucrainean de Interne vine cu o replică la recentele declarații ale numărului 2 în cadrul administrației Trump – vicepreședintele JD Vance.
Într-o amplă postare pe X (fostul Twitter), Anton Gerashchenko, fost consilier al Ministerului ucrainean de Interne, aduce în discuție cifre. Și face o analiză a situației, în baza acestor date.

„Dacă ne uităm la cifre, este evident cât de uriașă a fost contribuția UE la apărarea Ucrainei. Să spui că UE ajută Ucraina mai puțin decât SUA este pur și simplu neadevărat.
În termeni reali, ajutorul total alocat de țările europene Ucrainei în ultimii trei ani depășește cel al SUA – ajungând aproape la 140 de miliarde de euro în februarie 2025, conform IFW.
Chiar și în ceea ce privește sprijinul militar, unde SUA are resurse aproape nelimitate comparativ cu europenii, Ucraina este înarmată cu mai mult echipament furnizat de Europa”, scrie Gerashchenko în mesajul postat recent pe X.
„UE a furnizat mai multe avioane, mai multe tancuri și mai multe vehicule de luptă pentru infanterie (IFV). Europenii sunt chiar responsabili pentru furnizarea unui număr mai mare de sisteme Patriot Ucrainei decât Washingtonul”, a continuat acesta.
Cifre considerate relevante
Potrivit aceleiași surse, conform datelor publice de la Oryx, contribuția Europei și SUA la sprijinul Ucrainei, defalcată pe principalele tipuri de armament, este următoarea:
Avioane: Europa a furnizat 51 de avioane de diferite tipuri și alte 85 sunt în așteptare pentru livrare. SUA – 0.
(De menționat că europenii au cedat majoritatea avioanelor lor F-16 Ucrainei, semnând contracte pentru a le înlocui cu modele F-35 mai noi și mai scumpe de la companii americane).
Elicoptere: Europa a furnizat 73, SUA – 21.
Tancuri: Europa a furnizat 887 de tancuri, SUA – 31 de Abrams și a finanțat modernizarea a 45 de tancuri sovietice T-72 în Cehia, care au fost apoi trimise în Ucraina.
Vehicule de luptă pentru infanterie (IFV): Europa a furnizat 1086 de unități de diferite tipuri, SUA – 300 Bradley.
Artilerie remorcată: SUA a furnizat 259 de obuziere, Europa – 183, dar cifrele reale ar putea fi mai mari, deoarece multe țări nu au făcut publice livrările, spre deosebire de SUA.
Tunuri autopropulsate: Europa a furnizat 762 de unități de diverse tipuri, SUA – 18.
Sisteme de lansare multiplă de rachete: SUA a furnizat 40 de sisteme Himars, Europa a furnizat 28 Himars și analogi (M270), precum și peste 50 de modele MLRS post-sovietice.
Sisteme Patriot:
Ucraina a primit 2 baterii de la SUA, în timp ce europenii au furnizat:
– 3 baterii și 6 baterii de linie (1 baterie Patriot este formată din până la 8 baterii de linie) din Germania;
– 5 baterii de linie din Țările de Jos;
– 1 baterie din România, plătită de SUA și Norvegia;
– 2 baterii SAMP/T – analogul francezo-italian al sistemului Patriot
„Țările UE au fost cele care l-au cumpărat pentru Ucraina”
„Da, multe dintre aceste echipamente sunt fabricate în SUA, dar țările UE au fost cele care l-au cumpărat pentru Ucraina sau au dat stocurile AFU (uneori, epuizându-și complet proviziile) și au plasat noi comenzi la companiile din SUA.
Statele Unite au jucat până acum un rol crucial în apărarea Ucrainei. Iar europenii vor trebui să își intensifice contribuțiile, cheltuielile și atenția generală acordată apărării, dacă SUA ar adopta o abordare mai discretă. Nu voi pretinde că va fi ușor.
Ceea ce vreau să spun este că a venit timpul ca Germania și Franța să își asume un rol de lider și să construiască sectorul apărării în funcție de nivelul amenințării.
Atunci, Europa și-ar putea garanta propria securitate.
Calea către creșterea rolului Europei în apărarea continentului este clară. În prezent, se stabilesc prioritățile, se planifică cheltuielile, se realizează coordonarea.
Apărarea și securitatea sunt o sarcină pe termen lung pentru UE.
Problema Ucrainei este esențială.
Nu avem nevoie de o încetare rapidă a focului cu orice preț, ci de o pace stabilă și de o descurajare a unui nou război.
O Ucraina puternică = o Europă puternică. O armată ucraineană puternică este cheia pentru descurajarea Rusiei”, a conchis Gerashchenko.
If we look at the numbers, it’s obvious how enormous the contribution of the EU to Ukraine’s defense has been. To say that the EU helps Ukraine less than the USA is simply untrue.
In real terms, the total aid allocated by European countries to Ukraine over the past three years… pic.twitter.com/AGlOlf44Ba
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 16, 2025
Citiți și: Europa, irelevantă pe scena globală
Reconstrucția Ucrainei va fi plătită numai de contribuabilul european
De cati ukrainieni are grija sua,sau de copiii lor?!?calca pe cadavre,numai banii sa le iasa!EU,scut 8mprejurul granițelor sale armament modern,fara imigranti,fara xi ,sam sau alti praduitori!mai greu ,dar supravietuim sigur!altfel,nu cred!
Europa este sinucigasa… Sa vedem mareata Europa fara ajutorul SUA de unde inarmeaza Ucraina cu arme in valoare de 700 miliarde de euro… europa nu are resurse pentru a produce arme are numai gargauni in cap. Liderii UE se trezesc dimineata si se imbata cu apa rece ca vezi domne ce puternici si jmechieri sunt ei si cand colo ei sunt nimeni in drum fara ajutorul SUA…Europa este o prostituata batrana si expirata care inca traieste din amintirile tineretii ei fara a realiza ca vremea ei a trecut….FOSTA-I LELE CAND AI FOST!!!