AcasăȘTIRI EXTERNEForumul Mondial de la Davos: Kissinger pune pe masă aderarea Ucrainei la...

Forumul Mondial de la Davos: Kissinger pune pe masă aderarea Ucrainei la NATO – VIDEO

Forumul Mondial de la Davos: Kissinger pune pe masă aderarea Ucrainei la NATO / Foto: printscreen

Fostul șef al diplomației americane Henry Kissinger a cerut, marți, continuarea sprijinului pentru Ucraina până când se va ajunge la o încetare a focului și a declarat că susține aderarea țării la NATO.

După ce, în decembrie, fostul șef al diplomației SUA a estimat că este nevoie de o „pace negociată” în Ucraina și că „visele de dezmembrare a Rusiei” ar putea aduce războiul nuclear, Kissinger pledează acum pentru aderarea Ucrainei la NATO.

„O Ucraină neutră nu ar mai avea sens”

„Înainte de acest război, mă opuneam aderării Ucrainei la NATO, deoarece mă temeam că va provoca exact procesul pe care îl vedem acum”, a declarat el la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

„Dar acum că acest proces a ajuns la acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiții nu ar mai avea sens”, a declarat el prin videoconferință, adăugând că „aderarea Ucrainei la NATO ar fi un rezultat adecvat” odată ce conflictul va fi rezolvat.

Cu toate acestea, Henry Kissinger (99 de ani), a cerut să se depună toate eforturile pentru a evita ca războiul „să se transforme într-un război împotriva Rusiei” și să se depună eforturi pentru a menține un dialog cu Rusia pentru a-i oferi acesteia „posibilitatea de a se reintegra în sistemul international” odată ce se va ajunge la pace, informează Sudinfo.

„Statele Unite au sprijinit rezistența ucraineană și ar trebui să continue să facă acest lucru și, dacă este necesar, să-și intensifice sprijinul militar până când se va ajunge la o linie de încetare a focului sau până când se va conveni asupra acesteia în cadrul discuțiilor preliminare”, a declarat fostul secretar de stat american în timpul președintelui Richard Nixon (1969-1974) și un campion al realpolitik-ului.

author avatar
Tudor Borcea