AcasăȘTIRI EXTERNEForţele mondiale se înarmează până-n dinţi! Au cheltuit cea mai mare sumă...

Forţele mondiale se înarmează până-n dinţi! Au cheltuit cea mai mare sumă din istorie

rusiaÎn ce condiţii va folosi Rusia armele nucleare! Kremlinul, noi amenințări la adresa Occidentului

Forţele mondiale se înarmează până-n dinţi! Unii ca să se apere de invadatori, alţii ca să pornească războaie, probabil. Pentru prima dată în istorie, cheltuielile mondiale cu apărarea au trecut anul trecut pragul de 2.000 de miliarde de dolari, şi urmează să continue să crească pe măsură ce statele europene îşi extind forţele armate ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În 2021, ţările din întreaga lume au cheltuit o sumă totală de 2.113 miliarde de dolari pentru apărare, cu 0,7% mai mult decât în 2020. Cu toate acestea, cheltuielile cu apărarea au reprezentat 2,2% din Produsul Intern Brut mondial, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât în 2020, graţie revenirii rapide a economiei mondiale din pandemie.

Europa, pe un trend crescător de mult

După o scurtă perioadă de scădere între 2011 şi 2014, cheltuielile mondiale cu apărarea au crescut timp de şapte ani la rând, potrivit datelor SIPRI. În plus, după invadarea Ucrainei, mai multe guverne europene au promis că vor majora cheltuieile pentru a-şi consolida capacităţile forţelor armate.

Europa era deja pe un trend crescător, iar acest trend se va accelera şi intensifica. De obicei schimbările se întâmplă lent, până când eşti într-o criză şi atunci au loc schimbări semnificativ. Cred că asta este situaţia în care ne aflăm acum”, a spus directorul pentru cheltuieli militare de la SIPRI, Lucie Beraud-Sudreau.

Americanii, primii la acest capitol

SUA şi-au păstrat poziţia de lider incontestabil în ceea ce priveşte chletuielile cu apărarea, cu 38% din cheltuielile mondiale sau 801 miliarde de dolari, cu 1,4% mai puţin decât în 2020 din cauza avansului inflaţiei.

„Multe din provocările cu care se confruntă forţele ruseşti au legătură cu lucruri precum logistica, carburanţii, anvelopele şi comunicaţiile sigure. Achiziţionarea acestor lucruri poate că este mai puţin vizibilă dar situaţia din Ucraina a arătat observatorilor externi cât de importante sunt într-un război”, au spus specialiştii.

author avatar
Andrei Ștefan
2.661 afisari

15 COMENTARII

  1. A se îmbogății mai mult cîțiva, aceiași, iată o altă pricină bună de a pune la cale, de toate părțile, un teatru de operațiuni.

    • Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
      SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE

  2. dupa asta urmeaza inca o tura sa se imbogateasca iarasi big pharma cu alt covid , deja china face incalzirea pentru alta tulpina .

  3. @ Probabil spaima militarilor și a politicienilor că nu își vor mai primi pensiile și indemnizațiile, slarii , îi face pe Iohannis , Ciucă și Dîncu „să invoce” „Forța” din ,,Războiul Stelelor” pentru a le oferi echipamente, pensii, indemnizații, salarii și „protecția apărării terestre”, ?

  4. & Deci, la culturnicii albi , creștiin, e și cu un fel de Cain și Abel, cu Europa de Vest în rolul tatălui, cu aceia ce au colonizat America, fii rătăcitori, un fel de Abel, iar rușii cu Laika lor un fel de Cain al Europei, răsăritul, funciarul, ?

      • O mare tampenie inarmarea peste masura.De ce in1990 s-a putut face un acord de pace intre Reagan si Gorby?Adica pe masura ce trece timpul oamenii devin primitivi si doresc razboaie?Cine doreste razboaie o sa ajunga exact ceea ce vedeti acum,ruine si munti de fiare vechi.Un razboi intre NATO si grupul rusilor nu va avea nici castigatori nici supravietuitori

  5. @ Și altceva ce mai văzuși, că că vă educarăți în comunism și cu educați în comunism, educația în capitalim contribuind și la apariția comunismului și alte chestii relatate de educați, ?
    Ucrainienii vrură alianță și cu americanii, ?

  6. Taxa pe prostie la oi, cum taxele voastre pleaca către o mana de indivizi fara scrupule ca va vind praștii.

    • da de drepturile tale ce s-a ales , vorbesti de parca ai fi de pe marte , asa prost esti ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger