AcasăȘTIRI EXTERNEFortăreața financiară a lui Putin, un plus de 65 de miliarde de...

Fortăreața financiară a lui Putin, un plus de 65 de miliarde de dolari

Să fie primit: bugetul Rusiei ar putea obține venituri suplimentare de peste 65 de miliarde de dolari în acest an datorită creșterii prețurilor petrolului, principalul său export, sporind puterea financiară a Kremlinului, deoarece se confruntă cu amenințările cu posibile sancțiuni din partea SUA și Europa în contextul crizei din Ucraina.

Potrivit estimărilor economiștilor, prețurile ar trebui să se mențină în jurul nivelurilor actuale de 90 de dolari pe baril  pentru a crește atât de mult veniturile.

Dar se poate și mai mult.Cu petrolul la 100 de dolari barilul, despre care unii prognozatori spun că ar putea să nu fie limita, totalul ar fi mai aproape de 73 de miliarde de dolari, aducând valoarea câștigurilor totale ale Rusiei aproape de vârfurile observate ultima dată cu aproximativ un deceniu în urmă. Bloomberg Economics estimează că profitul extraordinar ar putea ajunge până la 80 de miliarde de dolari.

Rusia se aștepta oricum la un an excepțional pentru veniturile din petrol și gaze în ruble, cu 9,5 trilioane bugetate, presupunând prețul petrolului la 62 de dolari. Costurile record ale gazelor naturale în Europa, principala piață de export a Rusiei, ar putea contribui și mai mult la acest profit.

“Poziția fiscală a Rusiei este atât de stabilă încât, chiar și cu prețuri mai modeste ale petrolului, este greu să o compromiți în situația actuală. Criza energiei în acest an pare uimitor de mare. Aceasta crește rezervele financiare ale Rusiei la momentul potrivit pentru Kremlin, oferind un tampon mai mare împotriva sancțiunilor Occidentului”, a spus Sofia Doneț, economist la Renaissance Capital din Moscova.

Potrivit legii, cea mai mare parte a câștigurilor extraordinare va merge către Fondul Național de Bunăstare. Chiar și la 85 de dolari pe barilul de  petrol, soldul fondului ar crește cu 50% în acest an, de la 183 de miliarde de dolari la 1 ianuarie.

Întoarcerea petrolului este o schimbare dramatică față de acum doar doi ani, când prețurile s-au prăbușit la începutul pandemiei. Prețurile pentru principalul amestec de export al Rusiei în ultimele săptămâni au atins niveluri văzute ultima dată în 2014, când SUA și aliații săi au impus pentru prima dată sancțiuni economice drastice pentru a pedepsi Moscova după anexarea Crimeei.

Majoritatea analiștilor sunt de acord că cele mai probabile sancțiuni asupra Rusiei ar provoca perturbări economice limitate, atât timp cât petrolul și gazul continuă să fie exportate. La 634 de miliarde de dolari, rezervele băncii centrale sunt aproape de un record, datorită politicilor care au economisit o mare parte din profitul de pe urma petrolului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
683 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cum adică fondul de bunăstare al Rusiei? Banii intră în buzunarul lui Putin, așa se înțelege din titlu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger