AcasăȘTIRI EXTERNEFortăreața China. Prima superputere independentă economic!

Fortăreața China. Prima superputere independentă economic!

În această lună, președintele Xi Jinping a ținut un discurs important despre nevoia urgentă de progrese în tehnologia internă pentru a depăși concurența cu Occidentul și pentru a consolida securitatea națională.

Sub conducerea lui Xi – care pare aproape sigur că își va asigura un nou mandat la putere luna viitoare – China vrea să devină o superputere tehnologică condusă de stat și autonomă, care nu se va mai baza pe Occident.

Obiectivul de bază, spun analiștii, este construirea unei „fortărețe China” – retehnologizarea celei de-a doua economii globale,  astfel încât să poată funcționa cu energii interne și, dacă va fi nevoie, să reziste unui conflict militar.

În timp ce mulți din SUA doresc să „decupleze” economia lor de China, Beijingul vrea să devină mai puțin dependent de Occident – și în special de tehnologia acestuia.

Strategia are mai multe părți. În ceea ce privește tehnologia, ținta este de a stimula inovarea internă și de a localiza aspectele strategice ale lanțului de aprovizionare.

În domeniul energiei, stimularea implementării surselor regenerabile  și de a reduce dependența de petrol și gaze transportate pe mare. În sectorul alimentar, calea către o mai mare autonomie include revitalizarea industriei locale de cercetări agricole. În domeniul financiar, imperativul este de a contracara dolarul american.

Ca o indicație a importanței pe care Xi o acordă acestei agende, el pare pregătit să umple noul Comitet Central, care cuprinde aproximativ 200 dintre cei mai înalți funcționari din China, cu tehnocrați, mai degrabă decât cu birocrați de carieră, potrivit unei analize realizate de Damien Ma, director general al Macro Polo, un think-tank cu sediul în SUA.

Acești oficiali cunoscători de tehnologie vor fi apoi responsabili de supravegherea a ceea ce înseamnă un pariu uriaș.

China investește resurse fără precedent în promovarea încrederii în sine tehnologice, în special în industrii strategice, cum ar fi semiconductorii, în speranța că o astfel de finanțare va duce la inovare și înlocuirea importurilor.

Fondul național de circuite integrate din China a investit deja 39 de miliarde de dolari în noi proiecte de producție – și va continua să pompeze alte 150 de miliarde.

Prin comparație, notează Financial Times, planul SUA de a distribui 50 de miliarde de dolari pentru a-și susține propria industrie internă de semiconductori pare mult mai modest.

O a doua componentă a eforturilor Chinei de a atinge autosuficiența tehnologică vine din sprijnirea companiilor tehnologice naționale.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc luna aceasta în provincia estică Jiangsu, autoritățile a numit 8.997 de întreprinderi ca fiind „mici giganți”, punându-le la rând pentru a beneficia de scutiri fiscale, astfel încât să ajute națiunea să concureze cu SUA și alte puteri occidentale.

Susținerea pentru astfel de eforturi poate fi găsită într-un control tot mai mare asupra industriei de capital de risc din țară.

În ultimii ani, China a supravegheat înființarea a peste 1 800 de așa-numite fonduri guvernamentale de îndrumare, care au strâns peste 6 miliarde de yuani (900 de miliarde USD) pentru a investi în mare parte în sectoarele tehnologice pe care Beijingul le consideră „strategice”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor