AcasăȘTIRI EXTERNE„Forța Colectivă”: Israelul și FMI au pus la încercare sistemul financiar global

„Forța Colectivă”: Israelul și FMI au pus la încercare sistemul financiar global

Israelul a condus joi un grup de zece ţări care au simulat un atac cibernetic de amploare asupra sistemului financiar global, pentru a creşte gradul de cooperare internaţională şi a ajuta la reducerea eventualelor pagube provocate băncilor şi pieţelor financiare.

Atacul cibernetic simulat s-a derulat pe parcursul a 10 zile, perioadă în care date sensibile au apărut pe Dark Web împreună cu ştiri false care în cele din urmă au provocat haos pe pieţele mondiale şi o fugă la ghişeele băncilor.

Simularea a inclus mai multe tipuri de atacuri care au afectat pieţele valutare şi pieţele de obligaţiuni mondiale, lichiditatea, integritatea datelor şi tranzacţiile dintre importatori şi exportatori.

„Aceste evenimente fac ravagii pe pieţele financiare”, susţine un comentator dintr-un film arătat participanţilor în cadrul simulării, potrivit unui jurnalist de la Reuters, care a asistat la simulare.

Oficialii guvernului israelian au spus că astfel de amenințări sunt posibile în urma numeroaselor atacuri cibernetice de mare profil asupra companiilor mari.

“Singura modalitate de a limita orice daune este prin cooperare globală, deoarece securitatea cibernetică actuală nu este întotdeauna suficient de puternică”.

„Atacatorii sunt cu 10 paşi înaintea apărătorului”, subliniază Micha Weis, responsabil cu securitatea cibernetică financiară în cadrul Ministerului israelian al Finanţelor.

Printre participanţii la această iniţiativă, denumită „Collective Strength”, s-au numărat oficiali ai departamentelor Trezoreriei din Israel, SUA, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Austria, Elveţia, Germania, Italia,Ţările de Jos şi Thailanda, precum şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Băncii Reglementelor Internaţionale.

Simularea a fost programată inițial să aibă loc la Dubai World Expo, dar a fost mutată la Ierusalim din cauza variantei Omicron a Covid-19 oficialii participând prin videoconferință.

author avatar
Radu Jacotă Redactor