AcasăȘTIRI EXTERNE„Formatul moscovit”. Putin sfidează Occidentul: îi invită pe talibani la o conferință...

„Formatul moscovit”. Putin sfidează Occidentul: îi invită pe talibani la o conferință internațională

„Formatul moscovit”. Putin sfidează Occidentul: îi invită pe talibani la o conferință internațională

Rusia, care se manifestă foarte interesată de situația din Afganistan, și-a declarat joi, 7 octombrie,  intenția de a invita talibanii la discuții internaționale pe 20 octombrie. Moscova consideră că mișcarea talibană este teroristă, dar a dialogat cu ea de ani de zile.

Rusia îi va invita pe talibani să participe la discuții internaționale, la pe 20 octombrie, a anunțat joi, 7 octombrie, trimisul Kremlinului în Afganistan, citat de agențiile de presă rusești.

China, Iran, Pakistan și India, tovarăși de negocieri

Întrebat dacă a fost sau nu trimisă o invitație regimului de la Kabul care a preluat puterea în Afganistan, în august, după retragerea forțelor americane, trimisul rus, Zamir Kabulov, a răspuns afirmativ. Cu toate acestea, el nu a precizat cine, din regimul taliban, va fi invitat la aceste discuții.

China, Iranul, Pakistanul și India, care împreună cu Rusia formează „Formatul moscovit asupra Afganistanului”, au fost, de asemenea, invitate la aceste discuții internaționale. Nu au fost detaliate nici agenda, nici nivelul de reprezentare, scrie France 24. Această conferință internațională va avea loc după un summit extraordinar al G20 dedicat situației umanitare critice din Afganistan, pe 12 octombrie.

Cu „teroriștii” la masă

Rusia este foarte interesată de situația din Afganistan, o țară ocupată de forțele sovietice timp de 10 ani până la retragerea lor în 1989 după un război sângeros. Moscova consideră că mișcarea islamistă este teroristă, dar a dialogat cu ea de ani de zile.

Kremlinul a fost conciliant de la preluarea puterii de către talibani, din cauza promisiunilor lor de a nu permite organizațiilor „teroriste” să se stabilească acolo, de a nu-și ataca vecinii, în special țările din Asia Centrală, aliate Rusiei și de a stopa traficul de heroină și opiu. Cu toate acestea, Rusia a efectuat manevre militare comune în timpul verii cu forțele aliaților săi din Asia Centrală, îngrijorată de destabilizarea la granițele lor.

 

author avatar
Tudor Borcea