AcasăȘTIRI EXTERNEFondatorul UE, pe calea sfințeniei

Fondatorul UE, pe calea sfințeniei

Papa Francisc a făcut primul pas către beatificarea lui Robert Schuman, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene, recunoscându-i ”virtuţile eroice” şi acordându-i titulatura de ”venerabil”.

”Sfântul Părinte l-a primit în audienţă pe cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor, (…) şi a autorizat Congregaţia să promulge decretele vizând  virtuţile eroice ale slujitorului lui Dumnezeu Robert Schuman”, a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Dosarul beatificării lui Robert Schuman, animat de o discretă credinţă catolică, a fost lansat în urmă cu peste 30 de ani de dioceza din Metz, unde este înhumat fostul demnitar născut în Luxemburg în 1886 şi decedat în 1963.

Recunoaşterea virtuţilor eroice precedă o beatificare, care necesită dovada realizării unui miracol. Este nevoie apoi de un al doilea miracol, validat de Vatican, pentru a obţine statutul de ”sfânt”.

Decretul Vaticanului a recunoscut și virtuțile eroice și miracolele altor bărbați și femei, inclusiv 10 călugărițe ucise de trupele sovietice în Polonia la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

În perioada postbelică,  Robert Schuman a ocupat funcția de prim-ministru și ministru de externe al Franței. În 1950, el a propus ca resursele de cărbune și oțel să fie reunite între țările europene ca o modalitate de a evita conflictele viitoare.

Planul a devenit cunoscut sub numele de Declarația Schuman și ziua în care a fost anunțat, 9 mai, este sărbătorită ca Ziua Europei.

Șase membri fondatori – Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda – au semnat Tratatul de la Paris, creând Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. A evoluat în 1957 pentru a deveni Comunitatea Economică Europeană și în cele din urmă Uniunea Europeană, în 1993.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
267 afisari

3 COMENTARII

  1. O fi avut ,,virtuti eroice”, dar acum UE scartaie din toate incheieturile si ce este altceva decat dictatura marilor puteri, Germania si Franta cu slujbasi pragmatici ca Olanda si Austria ?!

  2. ba , dar de religia pe care o pastoresti ce mai zici ca vedem ca de vietile politicienilor te preocupa intens??????????? cel mai mare invartitor de politichie e chiar acest papa care a distrus crestinismul in europa sub conducrea lui iar crestinii sunt deja o minoritate in batranul continent!!!!!!!

  3. Ca sa fie Sfant trebuie sa fi facut si minuni.Se inchina cineva la mormantul sau 🙂 ?
    La cat scandal e in UE…numai minuni nu sunt…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger