AcasăȘTIRI EXTERNEFocuri de armă și haos pe străzi, după arestarea fiului celebrului „El...

Focuri de armă și haos pe străzi, după arestarea fiului celebrului „El Chapo”. Statul mexican Sinaloa, în stare de război – FOTO&VIDEO

Focuri de armă și haos pe străzi, după arestarea fiului celebrului „El Chapo”. Statul mexican Sinaloa, în stare de război – FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Schimburi de focuri intense au avut loc în Culiacan, capitala statului mexican Sinaloa, după ce Ovidio Guzman, fiul celebrului baron al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, încarcerat în SUA, a fost arestat în Culiacan.

Forțele de securitate mexicane l-au capturat joi, pe unul dintre fiii celebrului narcotraficant Joaquin „El Chapo” Guzman, în cadrul unei operațiuni desfășurate în nord-vestul țării. Aceasta a fost urmată de un schimb de focuri intens între forțele de securitate și oameni înarmați.

Avioane lovite de gloanțe

Ovidio Guzman a fost capturat în orașul Culiacan, fiind acuzat că a condus „facțiunea Los Menores, legată de Cartelul Pacificului”, o altă denumire a cartelului Sinaloa, a anunțat secretarul Apărării, Luis Cresencio Sandoval.

Ovidio Guzman, în vârstă de 32 de ani, a fost transportat la Ciudad de Mexico cu un avion al Forțelor Aeriene și dus la biroul unui procuror specializat în crimă organizată. Potrivit mai multor media mexicane, care citează surse federale, a fost arestat și un alt lider al cartelului Sinaloa.

Focuri de armă intense între armată, garda națională și bărbați înarmați au urmat arestării sale în capitala statului Sinaloa, în special la aeroport, unde zborurile au fost suspendate.

Un avion de linie a fost lovit de un glonț cu câteva momente înainte de decolare, a precizat Aeromexico într-un comunicat, adăugând că pasagerii au fost apoi duși în siguranță.

„Aeroméxico confirmă că s-a tras asupra unui avion care urma să decoleze spre Mexico City. Au tras asupra unui avion al Forțelor Aeriene mexicane. Un automobilist filmează caravana de vehicule din care se trag focuri de armă”.

SUA ofereau 5 millioane de dolari pentru capturarea fiilor lui Guzman

Mai multe vehicule în flăcări au degajat un fum gros pe străzile orașului, provocând panică în rândul populației care căuta adăpost. Școlile au fost închise, informează Huffington Post.

Arestarea are loc cu patru zile înainte ca președintele american Joe Biden să sosească în Mexic pentru un summit cu liderii mexicani și canadieni. SUA ofereau 5 milioane de dolari pentru capturarea fiilor lui Joaquin Guzman.

Ovidio Guzman, alias „El Raton” (Șoarecele), este considerat liderul „Los Menores”, o facțiune a cartelului Sinaloa fondată în urmă cu patru decenii de tatăl său, „El Chapo”, care în prezent execută o condamnare pe viață în SUA. El este cel mai cunoscut din clanul „Los Chapitos”, din care mai fac parte ceilalți trei frați ai săi, Joaquin Guzman, Ivan Archivaldo și Jesus Alfredo, implicați și ei în traficul de droguri, potrivit autorităților mexicane.

Subțirel și cu sprâncene stufoase, Ovidio Guzman, născut în Culiacan, era căutat de autoritățile americane pentru trafic de cocaină, metamfetamină și marijuana în Statele Unite.

Departamentul de Stat al SUA spune că a intrat în traficul de droguri după ce fratele său, Edgar, a fost împușcat mortal în 2008 în Culiacan. El și fratele său Joaquin au început să cumpere marijuana în Mexic, cocaină în Columbia și efedrină în Argentina pentru a produce metamfetamină.

Cartelul Sinaloa și fentanilul pentru piața americană

Potrivit autorităților americane, „El Raton” are mai multe laboratoare clandestine care produc între 1.360 și 2.200 de kilograme de metamfetamină pe lună. Aceste diverse droguri „sunt vândute altor membri ai cartelului și distribuitorilor din Statele Unite și Canada”, potrivit Departamentului de Stat.

Cartelul Sinaloa este considerat de Agenția americană de combatere a drogurilor (DEA) ca fiind principalul responsabil pentru traficul de fentanil, un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina, care a provocat numeroase decese prin supradoză în Statele Unite.

„Alte informații indică faptul că Ovidio a ordonat uciderea unor informatori, a unui traficant de droguri și a unui cântăreț celebru care a refuzat să cânte la nunta sa”, se mai arată în raport.

În octombrie 2019, Ovidio Guzman a fost arestat pentru scurt timp și apoi eliberat la ordinul președintelui Andrés Manuel Lopez Obrador, după o revoltă violentă în Culiacan în urma arestării sale. Președintele a justificat această decizie, care a fost criticată, argumentând că astfel a fost evitată o baie de sânge.

O altă operațiune a poliției a avut loc joi la Ciudad Juarez, în nordul Mexicului, în timpul căreia a fost ucis liderul unei bande aliate cu cartelul Juarez în războiul acestuia împotriva cartelului Sinaloa. Acesta din urmă, Ernesto Piñon, alias „El Neto”, evadase duminică împreună cu alți 24 de deținuți dintr-o închisoare din oraș, în timpul unui atac armat asupra penitenciarului care s-a soldat cu 19 morți, printre care 10 gardieni.

author avatar
Tudor Borcea
720 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger