AcasăȘTIRI EXTERNEFocar de Covid-19 într-un motor al economiei Chinei. 50.000 de oameni, puși...

Focar de Covid-19 într-un motor al economiei Chinei. 50.000 de oameni, puși în carantină

Focar de Covid-19 într-un motor al economiei Chinei. 50.000 de oameni, puși în carantină

Un focar de Covid-19 în estul provinciei Zhejiang, unul dintre motoarele economiei Chinei, a dus la închiderea fabricilor, care riscă să perturbe lanțurile globale de aprovizionare.

Provincia costieră Zhejiang, cu 64,6 milioane de locuitori, este situată imediat la sud de Shanghai. Foarte industrializată, orientată spre export, este a patra economie a țării, cu peste 6% din PIB-ul chinez.

Activități întrerupte, producții suspendate

În urma apariției cazurilor de Covid-19, săptămâna trecută, autoritățile locale au impus închiderea multor locații industriale. Aceste tulburări au provocat deja luni o scădere a prețului petrolului la nivel mondial, piața fiind îngrijorată de o încetinire a celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Districtul Zhenhai din orașul-port Ningbo a decretat operirea tuturor întreprinderilor, cu excepția celor vitale pentru viața de zi cu zi, și pentru lupta împotriva epidemiei.

Combinatele petrochimice pot continua să funcționeze, dar reducându-și producția. În orașul Shaoxing din apropiere, districtul Shangyu a ordonat închiderea tuturor întreprinderilor, joi.

În Hangzhou, capitala provinciei, mai multe companii listate au anunțat că vor suspenda producția, în comunicate de presă adresate Bursei de Valori din Shanghai. Sute de zboruri către și dinspre aeroportul Hangzhou au fost anulate.

„Închiderea fabricilor din Zhejiang va afecta lanțurile de aprovizionare din mai multe sectoare, inclusiv fibrele și textilele”, a declarat pentru AFP economistul ANZ Research Zhaopeng Xing.

Potrivit acestuia, recentul focar ar putea dura 40 de zile pentru a fi eliminat, ceea ce înseamnă că producția nu va relua până la Anul Nou Chinezesc, care cade pe 1 februarie.

Primul caz al variantei Omicron

China, unde Covid-19 a apărut pentru prima dată în urmă cu doi ani, a reușit să limiteze în mare măsură contagiunea în primăvara lui 2020, recurgând la măsuri radicale de izolare. Dar focare sporadice apar în mod regulat.

Zhejiang, scutită de la începutul anului, a raportat peste 200 de cazuri timp de o săptămână, din care  44 din cele 51 anunțate marți pentru întreaga țară în ultimele 24 de ore.

În întreaga provincie, peste 50.000 de persoane au fost puse în carantină în centre închise și alte peste 20.000 de persoane au fost plasate în izolare în casele lor. Peste 465.000 de persoane sunt puse sub supraveghere medicală.

Mai la nord, în municipiul Tianjin, lângă Beijing, a fost raportat luni și un prim caz chinezesc al variantei Omicron la o persoană care se întorcea din străinătate.

 

author avatar
Tudor Borcea
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger